Радан Кънев: Ето една класическа фалшива новина, насочена срещу националния интерес

Сами преценете дали евродепутатът се е превърнал в еничар срещу България

Радан Кънев

Радан Кънев

Ето една типична фалшива новина, клевета. 

Но въпросът не е в личната атака - такива са минали хиляди, отдавна не им обръщам внимание. 

Въпросът е как се подменя истината по важна за цялото общество здравна тема:

Дали да гласуваш за по-малко антибиотици в храната е срещу националните интереси?  Дали да гласуваш срещу лошите практики на крупните птицекланици, които се превръщат в развъдник на резистентни бактерии е предателство? 

Дали националният интерес е идентичен с интересите на "Градус" и производството на антибиотици, с които се тъпчат пилета, говеда и прасета? 

Ето историята: 

Темата е  резолюция на ЕП срещу Делегиран акт на ЕК за критерии за запазване на някои антибиотици единствено за употреба в хуманната медицина. 

Подкрепих тази резолюция, защото сериозната медицинска експертна общност предупреждава, че предложените от ЕК критерии са слаби и злоупотребата с антибиотици в животновъдството ще продължи, което ще задълбочи огромния проблем с резистентност на бактериите към ключови, животоспасяващи лекарства. 

По темата се провеждаше седмици наред задълбочен експертен дебат, който активно следих. Лобито на животновъдите и ветеринарите, което защитаваше делегирания акт на ЕК, не можа да ме убеди в своята искреност и правота. Напротив – остана силен привкус на лобиране в полза на крупното животновъдство, което превантивно тъпче пилета, говеда и свине с антибиотици и така развъжда опасни резистентни щамове бактерии. 

Цялата атака тръгна от  колеги в ЕП, които подкрепиха крупните животновъди и си позволяват да твърдят, че съм гласувал „против интересите на България“. За мен интересите на България са на първо място здравето на нашите деца, а не печалбата на големите птицеферми. Явно имаме различни представи за национален интерес.