Радан Кънев: Радев употреби ДБ, България е в изолация, нужно е атлантическо мнозинство

„Бяха поведени за носа да обслужат дълбоко недемократичен и проруски дневен ред“

Радан Кънев

Радан Кънев

България се намира в опасна външнополитическа изолация, страната има нужда от истинско атлантическо мнозинство, предупреди евродепутатът Радан Кънев в интервю за БНТ.

Страната ни се компрометира с позицията си по отношение на руската инвазия в Украйна.

По думите на Кънев, изявлението на латвийския външен министър Артис Пабрикс, че позицията България е близка до предателство, показват, че България е в изолация не само в ЕС но и в близкото си семейство сред държавите от в Централна и Източна Европа – разглеждат ни като предатели наравно с Виктор Орбан.

Според Кънев страната не бива да се оставя под едноличното управление на Румен Радев.

Той посочи, че  още от времето на протестите президентът е употребил демократична България за своя дневен ред, подчинен на проруска политика и стремеж към еднолична власт.   

„Бяха поведени за носа да обслужат дълбоко недемократичен и проруски дневен ред“, изтъкна евродепутатът, като призна, че той самият тогава не е чул предупрежденията за Радев и е надценил политическата култура на партиите в българския  парламент.

Той е категоричен, че България се нуждае от истинско атлантическо мнозинство, а не от правителство, което само да „скърпи“ нещата за зимата.    

  Според него е възможно това да стане с мандата на ПП, като се сформира носещо мнозинство с ДБ – с участието на ГЕРБ, но без ДПС.