Радев има много лични и домашни причини да превръща геополитиката ни в манифактура

Лойд Остин идва, за да вкара здрав разум на "Дондуков" 2

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Внезапно в София пристига не кой да е, а самият Лойд Остин! От Пентагона са счели за достатъчно да кажат две- три думички на българския народ защо е това внезапно посещение по средата на третата седмица от ужасиите в Украйна и грохота на оръжието на Червената армия! Така или иначе, шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералски звезди,  самият американски министър на отбраната, идва за среща с...военни и цивилни лица. Ще говори фокусирано върху подкрепата за съюзниците от НАТО, тъй като съвсем до нас се случва систематичното унищожение на украинците.
Аз обаче имам друга хипотеза, която разбира се, е на ръба на вероятното.

Лойд Остин идва в София, за да вкара здрав разум в президента на страната Румен Радев! Защото е научил с потрес шантавата и не-антлантическа идея на бившия ВВС офицер да се пази небето ни само от български самолети! Снощи тази поредна руменрадевщина накара българският фейсбук да закипи като тенджера на врял котлон. Дори кротки досега потребители на социалните мрежи изръмжаха нещо като р-р-р Радев, стига, стига бе! А Атлантическият съвет буквално поиска импийчмънт. Както и незабавно демонтиране на Корнелия Нинова от властта. Последното звучи като лоша шега. Да би било толкова лесно, досега Паметникът на съветската армия да е вече настанен в Музея на тоталитарното изкуство, да си го гледат и въздишат червените бабички.
Като оставим шегата настрана, какво остава сигурно?

Това, че Румен Радев има свои много лични, много домашни причини да превръща геополитиката ни в селска манифактура, нещо като плетените чорапи на баба си. Особена срамота е, че като истински балкански хитрец, си казва, абе, какво ме интересува  общественото мнение! Дрън-дрън-ярина. Затова и тази сутрин пресцентърът му изпрати някогашния военен министър Николай Свинаров по БТВ да каже нещо по въпроса как така ще пазят само български самолети българското небе. Е, Свинаров каза каквото каза и очаквано разпръсна след себе си аромата на подмазване. Ясно стана, че въздушната ни охрана, както и президентът, със сигурност са българско творение. За което лично се извинявам на Европейския съюз. На "Дондуков" имат изработено листче на критиците на държавния глава, които не бива да бъдат канени в национален ефир. Не са много. Никак не са много!