След срещата с ЦИК, Радев чакал и партиите на крака, за да си говорят за изборните правила

Румен Радев

Румен Радев

"Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори". Това каза президентът Румен Радев по време на свикана от него среща с представители на ЦИК, отговорните институции и анализатори на изборния процес във връзка с провеждането и организацията на местните избори тази година. Президентът посочи, че е получил подробни доклади от МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка с провелия се вот и благодари на ЦИК за положените усилия.

„Благодаря на усилията на всички институции, най-вече на ЦИК. Още с встъпването в длъжност трябваше да организират избори и за Европейски парламент, и за местните избори, плюс да въведат машинно гласуване“, посочи той. Румен Радев очаква на следващ етап по въпроса да се направят консултации и с политическите партии.

„Целта на днешната среща е на институционално и експертно ниво да идентифицираме проблемите, анализираме причините и да чуя вашето предложение за промени, чрез които да се отиде към подобряване на изборния процес. След това следват консултации с политическите партии. Трябва със съответните промени да постигнем по-добри избори за цялото общество. Когато говорим за честни избори, на всички е ясно, че в демократичния свят няма правила, които да водят към идеални – такива няма“, добави още президентът.