Радев не бърза с мандата, помага с експерти на Черна гора

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев не бърза с мандата за ново правителство. Вместо това, се похвали страната ни имала експерти, които могат да помогнат на Черна гора по време на посещението си. В Подгорица са притеснени от заканата на българския президент за какви "специалисти" говори от наша страна. 

Той беше посрещнат днес от черногорски си колега Мило Джуканович в президентския дворец в историческата столица Цетине. За българите Черна гора е приятелска държава, с която ни свързват вековни културни, исторически и духовни връзки. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, заяви българският президент, предаде БНТ.

"Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна за Черна гора по нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС и ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство", обърна се Румен Радев към черногорския си колега.

Високата подкрепа на черногорските граждани за членството на страната им в ЕС е най-сигурният гарант за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на евроинтеграицята, подчерта Радев.

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпрос не само в процеса на присъединяване, но и след това", увери Радев

Във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация, чакаща на вратата продоволствена криза и възможни нови миграционни потоци към ЕС залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона, отбеляза още президентът.