Радев обяви кога ще връчи първия мандат

Президентът даде още малко време на преговарящите за съставяне на кабинет

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителството в петък, 15 март. Това съобщават от президентската институция

Припомняме, че в началото на седмицата се проведоха консултациите на "Дондуков" 2, като в тях участваха всички парламентарно представени партии.

В понеделник бяха консултациите с първите три политически сили - ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, трите най-големи парламентарно представени партии, които формират и мнозинството. Именно по време на консултациите от ГЕРБ, които ще получат първи мандата, поискаха още време за разговори с втората политическа сила. Информация за това докъде са стигнали разговорите все още не се дава.

Във вторник се състояха консултациите с опозицията - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", като и от трите партии поискаха предсрочни избори.

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група - тази на ГЕРБ-СДС, на 15 март 2024 г. в 17.00 часа.

Това означава, че в петък Мария Габриел трябва да се яви в президентството и да получи мандата за съставяне на правителството, след което има срок точно от една седмица, за да го върне на държавния глава изпълнен или не.