Радев открива учебната година в Кочан, откъдето Доган "разпределяше" порциите

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще посети село Кочан, община Сатовча, където ще вземе участие в празничната програма по откриването на първия учебен ден и отбелязването на 50-ата годишнина на СУ „Христо Смирненски“. Държавният глава ще произнесе слово и ще връчи плакет "Св. св. Кирил и Методий" на директора на учебното заведение.

Faktor.bg припомня, че селото стана известно с емблематичното изказване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган през 2009 г. По време на среща с електората си той заяви: "Депутатите нямат власт, нямат власт. ... Властта е в моите ръце! Това искам да ви кажа! ... Министри, зам.-министри, дирекции, вицепремиери и т.н. В мене е концентрирана властта, а не е във вашите депутати, искам да го знаете това! ... Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос".

14 години по-късно Румен Радев, който със служебните си кабинети доскоро държеше цялата власт, избира същото село, но за 15-и септември. Според редица анализатори президентът до последно не е искал да има редовен кабинет и да се направи т.нар. "сглобка", за да продължи своята хегемония. Не е ясно дали изборът е съвпадение заради юбилея на училището или президентът се опитва да отправи послания към управляващите, с които е на нож. Последните му яростни изказвания, че ще му "приберат" службите още повече вбеси президента и показва, че по-скоро още иска да държи юздите на държавата и да я отклони от правилния път в източна посока.