Радев: Надявам се в това НС военолюбците да са малцинство, историята няма да прости лекомислени решения

Румен Радев

Румен Радев

Румен Радев държа реч пред новите депутати в 48-ото Народно събрание. В словото си той похвали служебния си кабинет, че за 2 месеца изготвил проектозаконите за План за възстановяване и развитие, които се надявал да бъдат разгледани в парламента. Той не пропусна да засегне темата за съдебната система и констатира, че има безнаказаност за пияните и дрогираните шофьори. Президентът подчерта, че не трябва социалната и икономическата политика да се противопоставя на средствата, които се отделят за сигурността на страната ни. 

Радев засегна и темата за войната в Украйна, като отново не зае страната на Киев. "На километри бушува война. Хората, които са избрани от гражданите, да осмислят всички рискове пред държавата. Основната задача е да опазим България от пожара, който бушува. Историята и гражданите няма да простят лекомислени решения. Надявам се войнолюбците в това НС да бъдат малцинство. Те няма да грабнат оръжие, но залагат държавата с лекота", каза още Румен Радев.  

"Нужен е разум, кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност. Паралелно с основната задача за съставяне на правителство – всички съзнаваме, че 48 НС е изправено пред въпроси, чието решаване следва да бъде от този парламент независимо колко дълго ще съществува. Парламентарното време е ценно и избирателите ще се почувстват предадени ако то бъде отдадено на скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, ниските доходи, социалната криза влече и ръст на престъпността, мерките трябва да са решителни и незабавни. Редно е бюджетът за 2023 да се приеме до края на годината и затова се надявам бързо да се сформира правителство, което да разработи бюджет спрямо обществените предизвикателства. Ако това не стане служебното правителство е готово да внесе проектозакон за бюджета и ако стигнем до там, ще призова към него да се подхожда професионално и отговорно. Съветвам да се разгледат мерките за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите", добави Радев.