Радев – погребален агент или Наполеон ?

Президент, който копае дъното с личния си шанцов инструмент

Светослав Пинтев 

Протестите без съмнение са справедливи и необходими,  те са единствената сила, която може да  изчисти модела на партиите-корпорации, но са си избрали

ужасна муза

Не президент, а погребален агент, както написа,  във Фейсбук Емилия Томова, която не познавам, но поздравявам за убийствената метафора.  За Румен Радев, разбира се.  
 И той погреба протеста с шанцовия си инструмент, по начина, по който в БНА окопавахме танк.  Той определено носи вина за насилието, което избухна на 2 септември в София.

Дори Адолф Хитлер и Бенито Мусолини не са казвали на депутати от парламента: 
 
„Бягството няма да ви спаси от позора”
 
Само наполеоновият  генерал Мюра има подобно изказване. Той нарежда на войниците си, когато депутатите нападат Бонапарт на  трибуната и искат да го изпратят на смърт: „Изринете тази сган”. 
Те ги изхвърлят през прозорците, но после са налага да ги гонят по улиците, за да се върнат и закрият Събранието, за да се отвори път за властта на консулите. 
Но 

Радев не е Наполеон, 

поне се надявам да не се мисли за негов аватар. Да му припомняме ли какво се случваше в СССР на висшите военни, обвинени в „бонапартизъм”?
Радев не използва гвардейците, но путинистите от „Възраждане” и радикални членове на футболните агитки показаха на какво са способни. А това безсмислено опорочава и най-справедливите протести, особено в очите на българина.
 
Ето това е позор

 Каквото и да се случи историята ще запомни Радев най-малко с констатацията, че е единственият президент в световната история, който е оглавил въстание. А може и, че е стабилизирал и бетонирал модела „Доган”, който и досега си беше достатъчно стабилен. Може да пише евентуално, че го е направил, докарвайки до властта Корнелия и Слави, за когото Сокола е нещо като Далай Лама или Океан от мъдрост, както се превежда титлата на тибетския духовен и политически водач.. Най-много, че е успял да ни вкара в новия СССР на Путин, което ще е с цената

на вечно проклятие на България 

Проклятие , което ще го преследва и в отвъдното. 
Не непримиримия боец Далай Лама, разбира се, той се преражда, а Румен Радев.
Този военен човек не разбра, или не го разбра ГРУ, че неговите прокремълски възгледи отблъснаха от протеста огромна част от демократично настроените българи, които в още по-огромното си мнозинство са убедени, че 

матрицата Пеевски трябва да бъде унищожена 

с цената на всичко. Или на почти всичко…  Цел, която мнозина преследваме от години и всеки прави усилия, като телето накрая ще гътне гнилия дъб, както казваше Сложеницин.
 Без революционната дейност на Радев кабинет „Борисов-3” нямаше да има вече поне от месец. Той активира едни, но парализира много други протестиращи.
 За немалко българи Румен Радев се превърна в зловещ символ на
 
тикането на България към путинската пропаст

А тя вече е видима и за слепците.
Не Румен Радев, разбира се даде на Москва  анклав в България- нефтеното пристанище „Росенец” на „Лукойл” и монопола й у нас, съпроводен от данъчна вакханалия, спестяваща на Путин един милиард за сметка на нашите празни джобове, както твърди единственият адекватен опозиционен лидер.
Не Радев напира да строи АЕЦ „Белене” и разните корупционни потоци, както ми писа един от най-близките ми приятели от детските години, активен протестиращ. Факт, на който няма какво да възразиш. И тези, които го направиха трябва да си платят. Там е скрито ключето от бараката на корупцията, но за това никой не го е еня.
С васалното си отношение към Кремъл, който  прави геополитика с корупция,  Радев се превърна в
 
символ на националния позор

 и няма никакво право да иска нищо от никого. 
Дори от тези, които напираха да строят АЕЦ „Белене”, за                    което той наистина няма никаква вина, освен това, че мълчи угодно на Кремъл.  Не  и противопостави, което несъмнено трябваше да направи, ако беше искрен патриот и независим държавен глава. Но едва ли можем да искаме това от него.
„Строителите” трябва да си получат заслуженото, но няма да го получат от главния прокурор Иван Гешев, поне не за това.
 Освен, ако не бъркаме генерално за него както твърдо вярва другият ми най-добър приятел,  бесен, че са  спрели висшия магистрат в устрема му да оправи и нареди държавата, представа, която несъмнено е формирана от медиите на Делян, които са почти всички медии.  Не без помощта на Бойко Борисов, това е ясно.

Скарах се и с двамата си най-близки приятели

Просто не приемам безумните аргументи, нито на едните, нито на другите. 
 И Румен Радев  определено има заслуга за това, колкото и абсурдно да звучи. 
 Той умишлено ни раздели, накара ни да си скърцаме със зъби, като и турчин не е правил. Той направи така, че невероятно достойни, нормални и отговорни до вчера хора да твърдят, че е в реда на нещата, даже е похвално,  ако освирепели 20 мъже  чупят колата на жена, която е вътре с детето си. И няма никакво значение дали тя е провокаторка изпратена от Борисов или дори от Дарт Вейдър.  Има значение за нас, за това, което искаме да направим за нашето „утре”.