Радев: Путин ескалира конфликта, България няма да признае референдумите

Рисковете не се изчерпват само с военната сигурност

Румен Радев

Румен Радев

Решението на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация ще ескалира конфликта и представлява заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Това заяви президентът Румен Радев след проведената днес извънредна среща в президентството.

Държавният глава подчерта, че е недопустимо три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрена заплаха. Според него колкото и абсурдно да изглежда тя, не може да бъде пренебрегната.

Радев беше категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които Русия провежда в превзетите украински територии.

Въпреки че няма пряка заплаха за националната сигурност, България работи за укрепване на своя отбранителен капацитет и ще продължи да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО, каза Радев.

Той посочи, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност.

„Като отговорен член на ЕС България подкрепя санкционната политика“, заяви държавният глава.

Според него Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

„Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени“, заяви Радев. /БГНЕС