Радев със скандално изявление: Недопустимо е да се гледа на въоръжените ни сили като на донор за армията на Украйна

Румен Радев, снимка: БГНЕС

Румен Радев, снимка: БГНЕС

Недопустимо е немалка част от политическите ни партии да гледат на въоръжените сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за военна помощ за армията на Украйна. Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на "Фокус".

По думите му в тази усложнена среда на сигурност, в която редица рискове, прераснаха в глобални заплахи.

"Това е едно от големите предизвикателства пред въоръжените ни сили - дефицитът на разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за развитие на въоръжените сили, за тяхното осигуряване. (...) "Отчитаме недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръх натоварен личен състав, които с цената на много усилия, продължава да изпълнява своите задължения", каза още Радев.

Изявлението на държавния глава е меко казано неуместно на фона на общата мобилизация на ЕС и решението на съюза колективно да оказва военна помощ на Украйна, която се нуждае от различни въоръжения и боеприпаси, с каквито България разполага в наличност. Днес от ефира на Би Ти Ви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев ясно заяви, че България може да бъде изключително полезна, оказвайки военна помощ на Украйна. Очевидно обаче няма политическа воля за това и държавният глава ни го демонстрира за пореден път. Подобна позиция е единствено в интерес на Кремъл и агресивната политика на Путин в една суверенна държава. А загрижеността за българската армия изглежда фалшива и закъсняла.