Радев си има конспиративна теория за това как се управлява държавата

Според президента това става по сценарий от записи, който има користни цели с цената на деструктивни компромиси и нарушаване на европейски ценности

Румен Радев

Румен Радев

Ясно е, че диалогът е необходимост, но той следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни, а не преследване на котерийния интерес. Това заяви президентът Румен Радев по повод обвиненията на премиера акад. Николай Денков, че президентската институция отказва да работи с правителството.

"Всички тези красиви опорки, зад които се прикрива в момента управлението, всъщност, отзад виждаме тъмните идеи, тъмният сценарий на записа", каза държавният глава, намеквайки за записите, които неотдавна разпространи Радостин Василев.

Сценарий, по думите на президента, който има за цел постигане на користни цели с цената на тежки, деструктивни компромиси на нарушаване на базови европейски принципи и ценности, на опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и на безнаказаността, политическо избелване.

"Аз няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси", категоричен е той.

Радев добави, че не той, а управляващите в момента са обявили война на президентската институция именно в този запис, още преди да са получили властта.

"В момента те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство, в същото време настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не бъде коректив за каквито и да е безчинства на властта", подчерта той.

Президентът добави, че "не разбира такова лицемерие".

Радев коментира и как ще се отрази на българката енергийна система ако се стигне до продажба на нов собственик на "Лукойл Нефтохим" така: "Трябва да зададете този въпрос на хората, които обявяват в чужди медии, всъщност, какво планират. Виждаме, че тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно, без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос, без анализ за евентуални процеси и последствия."

Държавният глава е категоричен, че управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, изобщо на националната ни енергетика и икономика.

Във връзка с транзитните такси на газ и позицията на Сърбия и на Унгария, президентът посочи, че на 19 октомври е Ден на българо-унгарското приятелство, приет с решение на двата парламента през 2016 г. "И това разсипаха. За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи, при положение, че посягат на страна-член на Европейския съюз, съюзник и партньор в НАТО и в ЕС, страна, с която ни свързват дълбоки културни и исторически връзки, и която е един от основните инвеститори", отбеляза той.

Радев добави, че примирението в обществото с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън. "Да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави. Това решение ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз" и неговия фалит и тук ние трябва да получим отговор от управляващите кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси", заключи президентът. /БГНЕС