Радев скочи срещу управляващите: ПП-ДБ и ГЕРБ изнасилиха конституцията

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Сами стигнахме по пътя за Шенген. Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, ни злепостави като ненадежден партньор и резултатът е дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария. Това заяви президентът Румен Радев преди да замине за Косово.

ПП-ДБ и ГЕРБ изнасилват Конституцията заедно. Спомняте си, че съвсем доскоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски трябва да бъдат държани далеч от властта, а днес те управляват заедно. И ще се борят срещу корупцията заедно. Това е толкова зловонно. Управляващите дължат обяснения за саботиране на европейската ни интеграция, за което аз предупредих, подчерта държавният глава. 

Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца, поне оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген. Припомням, че с дипломация и усилия успяхме да постигнем конкретен ангажимент по време на служебното правителство, за съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера, добави Радев.

"Припомням, че с дипломация и усилия успяхме да постигнем конкретен ангажимент по време на служебното правителство, за съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера", добави държавният глава.

Радев отново се върна и темата за двойното гражданство, като благодари отново, че са припомнили негово изказване преди 4-ри години.

Вие правите ли разлика между „българско гражданство по рождение“ и „чужденци получили българско гражданство“.(…) Смятам, че това е един вид индулгенции за хора, които са в правителството и парламента. Или за хора, които ще влязат в управлението в момента на ротация, аргументира позицията си президента. 

Той припомни, че отдавна предлага цял пакет от мерки, които да приобщават нашите сънародници извън граница. Но нищо от това не се случи. Докато държави ограничават миграционната си политика, ние отваряме широко вратите за чужденци, с двойно гражданство, посочи Радев.

В заключение той подчерта, че с промените в Конституцията, се изпълнява онзи сценарий на ПП, който вече сме забравили, а апетитът им за  власт е изключително голям. Но мисли, че тези промени могат да се окажат пагубни за бъдещето на България.