Радослав Димов оглави Апелативната прокуратура в София

Радослав Димов, снимка: dir.bg

Радослав Димов, снимка: dir.bg

айонният прокурор на София Радослав Димов беше избран за шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП) с 8 гласа "за", съобщава "Дневник". Димов бе предпочетен пред доскорошния шеф на САП Албена Вутова, която вече изкара един мандат на поста. След близо двучасово изслушване на кандидатите тя бе подкрепена само от Даниела Машева - говорител на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Огнян Дамянов гласува против двете кандидатури и обясни, че има принципни съображения за решението си.

Дамянов смята, че Албена Вутова не е получила доверието на прокурорската колегия при предходната процедура и според него тя трябвало да подаде оставка като изпълняващ функциите ръководител на САП. Димов пък е начело на районната прокуратура в София едва от две години, а вече се явява на конкурс за по-висока длъжност, прескачайки две нива.

Според него това противоречи на принципите на Закона за съдебната власт, а освен това Димов вече е поел ангажименти, които трябва да изпълни в рамките на мандата си като районен прокурор. Освен това Огнян Дамянов видя по-голям проблем в подкрепата за Димов – че ако бъде избран, Софийската районна прокуратура ще бъде "оголена" и една от най-големите и най-натоварени прокуратури в страната ще остане без титуляр. Това според него би довело до стрес в институцията, а освен това честата смяна на ръководители не е добра практика.

Гергана Мутафова обяви, че ще подкрепи Радослав Димов въпреки "прескачането" на две нива. "Винаги съм харесвала прагматичния и проактивния подход в работата му, винаги е бил открит и е търсил съвет и мнения от колегите си. От изложението му действително част от нещата влизат в конфликт с начина на работа на Вутова", коментира Мутафова преди гласуването.

"Може би Димов е правилният кандидат, който трябва да промени досегашната работа на Вутова - в САП е имало известна дистанция между нея и медиите, обществеността, както и с други районни прокурори. Може би е време човек практик да ръководи апелативната прокуратура", каза Мутафова.

В представянето на концепцията си самият Димов коментира, че "битува усещането, че апелативният прокурор е встрани от останалите и оказва само контрол".

Според него е необходимо ръководителят на апелативната прокуратура лично да присъства и участва както на процесуално-следствени действия, така и пред медиите.

"Няма да забравя, че съм пръв сред равни на този пост. Ще се явявам и в съдебни заседания. Не се страхувам да поемам отговорност за действията и решенията си. Ще положа максимални усилия да постигна дори повече от заложеното в концепцията си, ако ме подкрепите", пое ангажимент Димов пред прокурорската колегия.