Рафаел Гроси е в Иран заради незаконното обогатяване на уран

Провел е "конструктивни дискусии"

Рафаел Гроси

Рафаел Гроси

Рафаел Гроси, шефът на ядрения надзор на ООН – Международната агенция за атомна енергия, е провел "конструктивни дискусии" с ирански официални лица. Възлагат се надежди разговорите да проправят пътя към съживяването на ядрената сделка от 2015 г., по силата на която бяха наложени ограничения на иранската ядрена програма, а в замяна бяха снети санкциите срещу Техеран.

„Чрез конструктивни дискусии, които водим сега, и чрез добри споразумения, сигурен съм, че ще проправим пътя за важни споразумения“, каза Гроси на пресконференция в Техеран заедно с Мохамад Еслами, директор на Агенцията за атомна енергия на Иран.

Гроси пристигна в страната в петък, във връзка с това, че Техеран вече обогатява уран до ниво, близко до това за производството на ядрени оръжия. Предвижда се той да се срещне с президента Ебрахим Раиси и други официални лица.

Двудневното посещение на директора на Международната агенция за атомна енергия идва в момент, когато базираната във Виена организация се стреми към по-тясно сътрудничество с Иран по отношение на ядрените му дейности.

Според поверителен доклад на МААЕ, с който АФП се запозна тази седмица, в иранския подземен завод Фордо на около 100 км южно от столицата са открити частици уран, обогатени до 83,7 % - малко под 90 %, необходими за производството на атомна бомба.

Техеран отрича, че иска да се сдобие с атомно оръжие и заяви, че не е правил опити да обогатява уран с чистота над 60 процента.

Правителството на Иран се оправда, че по време на процеса на обогатяване на уран е възможно да са възникнали "непреднамерени отклонения".

До откритието се стигна, след като Иран значително промени взаимовръзката между два клъстера центрофуги за обогатяване на уран, без да декларира това пред МААЕ.

В петък Гроси беше посрещнат на международното летище Мехрабад от Бехруз Камалванди, говорител на Организацията за атомна енергия на Иран, а по-късно се срещна с нейния ръководител Мохамад Еслами. /БГНЕС