Спецпрокуратурата: Няма как да потвърдим автентичността на показания от Рашков документ

Валентина Маджарова, снимка: БГНЕС

Валентина Маджарова, снимка: БГНЕС

"Аз няма как да потвърдя в момента автентичността на показания документ от Бойко Рашков". Това коментира ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БНР: "От 2017 година нито един прокурор в България не образува дело срещу конкретна личност, включително и остарялата трактовка - дело срещу неизвестен извършител, защото така прецени законодателят и защото трябваше да изпълним препоръки на Европейския съд. Образува се престъпление по факта на извършеното деяние. Дали във входа на разследване ще се установи въобще, че е извършено деяние, това е въпрос на доказателства и на оценка на тези доказателства. Неслучайно всички дела за корупция се образуват по максимално обран и съдържащ минимална информация начин и това е за да няма теч на информация, така че кой, защо и как позна друг човек в това постановление, което се показа, е тема на друг разговор".

"В началото на образуване на досъдебно производство ние не можем да назовем имена на лица, защото нарушаваме презумпцията за невинност и защото нарушаваме и разпоредбата на член 214 алинея 3 от Наказателно-процесуалния кодекс, в която се казва, че в акта за образуване на досъдебно производство не се сочат имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъпление". Това обясни пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

По отношение на обвиненията към Васил Божков говорителят на спецпрокуратурата заяви, че към днешна дата те са 20 на брой: "Към днешна дата обвиненията към господин Божков са за ръководител на престъпна група, за пране на пари, за държане и продажба на културно-исторически ценности без разрешение, за длъжностни престъпления. Има обвинения и за опит за убийства и изнасилвания. В Специализираната прокуратура има 4 досъдебни производства, по които господин Божков е обвиняем. Главното досъдебно производство касае Държавната комисия по хазарта". 

В четвъртък на онлайн пресконференция от Дубай Васил Божков декларира готовност да се върне в България веднага след като бъде свален от международно издирване. Ръководителят и говорителят на спецпрокуратурата - Валентина Маджарова и Христо Кръстев, обясниха, че това по принцип е възможно, но че не могат да се доверят на декларациите на Божков: "При положение, че властите на Обединените арабски емирства позволяват той да пребивава свободно на тяхна територия и не е задържан в ареста във връзка с нашето искане за екстрадиция, той може да се качи на самолета от Дубай за София и ако кацне на територията на България, ние ще предприемем незабавно мерки по предявяване на писмено обвинение и разпит в качеството му на обвиняем".