Еди Рама към Белград: Заплахите срещу РСМ и Черна гора са неприемливи

" Нека не забравяме, че Албания, РСМ и Черна гора са съюзници в НАТО"

Еди Рама

Еди Рама

Премиерът на Албания Еди Рама реагира след заплахите на сръбския министър на отбраната за дестабилизиране на региона. Албанският премиер напомни на Милош Вучевич, че Албания, Северна Македония и Черна гора са съюзници в НАТО, като добави, че няма да бъде позволено на никого да дърпа региона обратно в миналото.

"Европа е единственото ни бъдеще", подчерта Рама.

„Заплахите срещу стабилността и целостта на Северна Македония и Черна гора са опасни и неприемливи. Нека не забравяме, че Албания, Северна Македония и Черна гора са съюзници в НАТО, напълно ангажирани взаимно със сигурността и териториалната цялост. Постигнахме през последното десетилетие в този регион това, което никой не би могъл да си представи през безкрайните десетилетия преди това и не можем и няма да позволим на никого да ни дърпа обратно в миналото, което оставяме завинаги! Заедно! Голяма Европа е нашето единствено бъдеще.“ - написа той в платформата X.

По-рано министърът на отбраната на Сърбия и председател на Сръбската прогресивна партия Милош Вучевич заяви, че „Черна гора и Северна Македония са обидили Сърбия с признаването на независимостта на Косово“, като подчерта, че „това представлява намеса във вътрешните работи на страна и заплашва да дестабилизира региона“.

„Направихте грешка и това ще ви удари по главата, както удря в Украйна всички онези, които рекламираха Косово като независима държава. Отворихте кутията на Пандора. Вашите бюрократични отговори, че Косово е специален случай, са смешни. Нито Албин Курти, нито Тирана вярват в това.“ - каза той. /БГНЕС