Рама: Кремъл иска да види малък Донбас в Косово

Русия отдавна подкрепя Сърбия, НАТО да възстанови мира в Северно Косово

Еди Рама

Еди Рама

Албанският премиер Еди Рама заяви пред "Файненшъл таймс", че НАТО трябва да възстанови контрола над Северно Косово, призовавайки западните лидери да разрешат "безкрайната лудост между балканските страни".

„НАТО трябва да възстанови контрола над Северно Косово или да се изправи пред продължаващо насилие между етнически сърби и етнически албанци в региона“, каза албанският министър-председател.

Рама, чиято страна е член на НАТО, говори след сблъсъците в Банска, при които загинаха най-малко четирима души, единият от които беше косовски полицай.

"Косово е фокусна точка. То се превърна в ничия земя през годините, където всички видове престъпления се комбинират с нарастващ национализъм. Границата между престъпността и политиката е размита." - посочи Рама.

НАТО обяви, че ще разположи допълнителните сили, необходими за стабилизиране на ситуацията, а Германия и Великобритания вече обещаха стотици войници в допълнение към съществуващите сили от 4500 войници, за да държат региона под контрол.

Рама настоя за "конференция на високо ниво", която да включва лидерите на Франция и Германия и Съединените щати.

„Това е най-добрият изход от тази безкрайна лудост“, каза Рама.

Целта, добави той, е "пълно признаване на Косово в ЕС и ООН".

„Не е лесно да се промени ходът на историята, необходимо е лидерство. Но ако Франция и Германия можеха да го направят след Втората световна война, ако Саудитска Арабия и Израел могат да го направят, тогава знаем, че това може да се случи." - подчерта албанският премиер и добави:

„Нестабилността на Западните Балкани обслужва интересите на Москва.“

Русия отдавна подкрепя Сърбия и не е признала независимостта на Косово. След нахлуването на Русия в Украйна Белград игнорира призивите на Запада да наложи санкции на Русия.

"Кремъл също би искал да види малък Донбас в Косово и да разпалва пламъците на сепаратизма в средата на Европа", смята Еди Рама.

„Те (руснаците) го правят по целия свят, от Африка до Близкия изток, така че, разбира се, ще опитат и в Европа... А Косово е инструмент за руснаците." - заключава Рама.