Райчев: Ако преизберат Нинова това е пътят към смъртта на БСП

В четворната коалиция има консенсус само за това кого да махнат

Андрей Райчев

Андрей Райчев

"Лявото в света е във фундаментална криза, не поради слаби лидери. Сега лявото се свежда до грижа да маргиналното. Главното са джендър историите, мигрантите и т.н. Това изтласква лявото от центъра на дебата, но това не дава решаващо присъствие. Лявото в България в момента увяхва и към това се добавя сложната ситуация в БСП", заяви пред БНТ социологът Андрей Райчев.

"По време на втория мандат не си заплашен от електората, защото за президента вторите пет години не са такива. Това е особен период. Това, което говори Радев е честване на победа, когато говори за антимафиотски консенсус. Радев тръгна на война и ги събори, той победи и това беше отбелязване на победата. Това правителство е сложено благодарение на неговите усилия", коментира той речта на президента в НС.

"Конфликтът президент-премиер донякъде е неизбежен. Но колко е календарът на тези хора", попита Райчев, визирайки правителството.

"Никой в тази четворна коалиция не иска избори, партиите са изтощени страшно, в този смисъл не са застрашени. Със сигурност докато Корнелия Нинова не бъде преизбрана за лидер на БСП. Другият въпрос е колко дълго ще трае този консенсус, който се изразява в това кого да махнат. Единни са само за правосъдната реформа и антикорупцията. Но за това трябва много време. Мисля, че реалният хоризонт са местните избори догодина. Радев има пет, а те имат само година и половина", прогнозира той.

"Това, че БСП е в управлението помага на Нинова, но партията е в ужасно състояние. Ако те преизберат Нинова това е пътят към смъртта на БСП", каза Райчев.