Разнобой в израелския кабинет - Нетаняху отстрани министър заради скандално изявление

Амихай Елияху заявил в интервю, хвърлянето на атомна бомба е възможен изход за конфликта

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Министри от израелската правителството смятат за безсмислено отстраняването на колегата им Амихай Елияху от заседанията на кабинета, предаде АФП.

Той бе отстранен от премиера Бенямин Нетаняху заради изявление в интервю по местно радио, че хвърлянето на атомна бомба върху ивицата Газа е „една от възможностите“ за развитие на конфликта. Министърът по наследството изрази и несъгласие с допускането на каквато и да е хуманитарна помощ в Газа, като каза, че Израел няма да прехвърли хуманитарна помощ на „нацистите“ и „няма такова нещо като незамесени цивилни в Газа“. По-късно в социалната мрежа X министърът се опита да опровергае думите му и написа, че за всеки здравомислещ човек е ясно, че забележката за атомната бомба е метафорична.

„Това е шега, така или иначе почти няма заседания на кабинета и по-голямата част от работата се извършва чрез гласуване по телефона“, каза неназован министър, цитиран от новинарския сайт Ynet. Насроченото за днес заседание на кабинета е отменено, без да е определена алтернативна дата. /БГНЕС