Конспиратори путинисти приписаха смъртоносните земетресения в Турция на САЩ

Разрушителните земетресения в Турция и Сирия, които взеха хиляди невинни жертви и още продължават да се издирват изчезнали под руините хора, се превърнаха в поредната тема за грозни манипулации. Всевъзможни измислени теории и подправени видеа плъзнаха из социалните мрежи, с пропагандното внушение. Всички те могат спокойно да бъдат наречени фейк новини и дори откровени лъжи, които публикува „Дойче веле“.

Ето фактите: 

Видео, поместено в Туитър, на което би трябвало да се вижда експлозия на атомна централа в Турция, предизвикана от земетресението, всъщност е старо – от 4.8. 2020 година. При това нито експлозията е в атомна централа, нито кадрите са от Турция – били са заснети по време на експлозията край пристанището в Бейрут, където загинаха повече от 200 души, коментира авторът на разследването Паскал Зигелков. Той припомня, че същото видео и преди е било използвано със спекулативна цел – в началото на руската инвазия в Украйна, когато  е било представено като въздушно нападение срещу Киев.

В средите, податливи на конспиративни теории, се разпространява и друга дезинформация – че земетресението не било „нормално природно явление“. Ставало дума за „наказателна акция“ срещу Турция, проведена от НАТО или от САЩ. Турция трябвало да бъде „наказана“ заради позицията ѝ относно санкциите срещу Русия. Какви доказателства се представят за тази конспиративна теория? Например това, че много европейски страни и САЩ в началото на февруари временно затвориха консулските си служби в Истанбул. Но както посочва АРД – истинското основание за затварянето на службите са били опасенията от увеличен риск за атентати срещу западни граждани в Турция.

Съвсем естествено възниква и въпросът - как американците са успели да предизвикат толкова тежко земетресение. Но идеолозите на конспирацията разполагат и с отговор на това питане. Според тях това е станало с помощта на програмата HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), изследваща йоносферата. Споменатите конспиратори са убедени, че тази програма носи отговорността за извършването на климатични манипулации, както и за предизвикването на природни катастрофи като земетресения, наводнения или изригвания на вулкани, посочва Фрювирт. Тя обяснява, че в конспиративните среди има силна тенденция зад всяко голямо събитие да се предполага наличието на злостен замисъл и мощна конспирация.

Оливер Хайдбах от Германския център за геоложки проучвания заявява по този повод пред АРД, че земетресения не могат да бъдат предизвикани с помощта на радиовълни. А неговият колега от същия център Юри Шприц изразява твърдото си убеждение, че „постигнатата с програмата модификация на йоносферата не би могла да причини земетресение. А и би било невъзможно енергията от йоносферата да бъде прехвърлена на различни места по Земята“.

Швейцарското издание „Блик“ разговаря по същата тема със сеизмолога Филип Кестли, който е категоричен: „Митът за  HAARP е напълно безпочвен от научна гледна точка“. Той обяснява, че радиовълните на HAARP не могат да предизвикат земетресение – това са къси вълни, които не могат да проникнат на дълбочина 20 километра, където са се зародили земетресенията по сирийско-турската граница.

В социалните медии може обаче да бъде открито видео, което уж предоставя доказателства, че зад земетресението стои именно HAARP – защото на него се виждат светкавици, които не били нормално явление при земетресения. Но и това видео не е актуално, както установяват проучванията на АРД – то е било заснето при земетресение в западната част на Турция на 23 ноември 2022 година. Има и още нещо невярно. Факт е, че по време на земетресение може да има светкавици, например при къси съединения от повредени електропроводи.

И проруската пропаганда се възползва от земетресението, като използва трагедията от опустошителните трусове, за да разпространява своите фалшиви наративи. В случая става дума за видео в проруските канали, в което човек, представен като турския журналист Джем Киран казва, че Русия е готова да помогне, но не и НАТО – въпреки че и американска военна база е пострадала от труса. „Американски войници има, но те не помагат“, казва Киран. Истината обаче е съвсем различна: както САЩ, така и много други държави от НАТО вече изпратиха спасителни екипи в Турция.

Това, което не се споменава в проруските канали, е, че въпросният Джем Киран в своя блог и в своите канали разпространява и руска пропаганда за войната в Украйна. На сайта му пише, че иска „да разчупи криворазбраната представа за Русия в Турция и да популяризира тази страна“.