Разследване на CNN опровергава руската версия за масовото убийство в Оленовка

Военнопленниците са загинали от пожар, толкова внезапен, че не са могли да станат от леглата

Разследване на CNN опроверга версията на Русия за обстоятелствата около смъртта на над 50 украински военнопленници в затворническата колония в село Оленовка, на територията на самопровъзгласилата се  ДНР. Там са задържани украински военни, включително защитници на мариуполския завод "Азовстал".

На 29 юли при взрив в колонията загинала 5-ма украински военнопленници, 75 бяха ранени, според информация от властите на "ДНР".

На следващия ден руското военно министерство заяви, че става дума за удар, нанесен с американска реактивна система за залпов огън HIMARS, която Украйна е получила от западните си партньори.

Киев е категоричен, че това е руска провокация, целяща да прехвърли на Украйна извършването на военни престъпления, извършвани от самата Русия, напомня Би Би Си.

Журналистите от CNN са анализирали видеоматериали и снимки от колонията в Оленовка, както и спътникови снимки и са получили заключения от военни експерти и експерти-криминалисти.

Изводите на специалистите отхвърлят твърденият ана Москва.

Характерът на пораженията върху сградата на изолатора, където е станал взривът, показват, че не става дума за удар, нанесен с ракетна система за залпов огън. Стените на сградата и по-голямата част от  покрива не са разрушени, което е изключено при използване на HIMARS.

За сравнение журналистите са използвали снимки на разрушени руски оръжейни  складове в южната част на Украйна, които са били атакувани с HIMARS.

Въз основа на снимките и видеозаписите от Оленовка, предоставени от руската страна, експертите правят извода, че причина за гибелта на военнопленниците е пожар, при това толкова внезапен, че дори на се успели да станат от леглата си.

Нито на една от снимките не се виждат ями от оръдеен изстрел, нито поражения от шрапнели, което е невъзможно при ракетен обстрел, подчертава оръжейният експерт Крис Коб-Смит.

Специалистите подчертават също, че ако Украйна е искала по някаква причина да обстрелва Оленовка, не е имала необходимост а използва скъпите системи HIMARS, Боеприпасите за които са ограничени.   Изолаторът се намира едва на 15 километра от фронта и може да бъде достигнат с други видове оръжия.

В разследването се посочват още множество аргументи, свидетелстващи, че версията на Русия е несъстоятелна.

За причините, поради които Москва е предприела подобна провокация не се казва много.  CNN се позовава на информация от два украински източника, че  трагедията е станала преди размяна на военнопленници.

Посочва се също, че малко преди взрива военнопленниците са били преместени в помещението, където са загинали.

Превод Faktor.bg