Разследване свърза Румен Гечев с руски лобисти, купували европейски политици

Вербувани са депутати от ЕП и от страни в ЕС да агитират за „руски Крим“ и отмяна на санкциите срещу Москва

Румен Гечев

Румен Гечев

Международно разследване свърза народния представител от БСП Румен Гечев с руския депутат Леонид Слуцки и с руския политтехнолог Саргис Мирзаханян, основател на нерегистрираната лобистка група "Международное агентство актуальной политики" (Международна агенция за актуална политика), която от 2014 г. лобира в европейските политически среди да признаят Крим за руски и да отменят санкциите срещу Русия заради неговото анексиране.   

Разследването се опира на електронната кореспонденция на Мирзаханян, която беше публикувана през 2016–2017 г. от хакерска група, наричаща себе си „Кибернуха“, съобщиха изданията  "Важные истории" и "Гордон".  В работата по случая участват още Eesti Ekspress, OCCRP, IRPI и Profil.

Разследващият екип е открил в мейлите проекти за отмяна на санкциите, които е трябвало да се задействат в Латвия, Гърция и Парламентарната асамблея на съвета на Европа (няма данни дали тези три схеми са заработили), както и за Италия, Австрия и Кипър.    

Установено е, че през 2016 г. организацията на  Мирзаханян е работила с италианския депутат Стефано Валдегамбери от регионалния парламент на провинция Венето: това беше първият регион в ЕС, който прие резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия. По-късно същото направиха Лигурия и Ломбардия.

От мейлите на руския лобист става ясно, че се е планирало резолюцията на Венето да бъде внесена в националния парламент на Италия – за това е бил ангажиран сенаторът от Северната лига Паоло Тосато. За „услугата“ се е предвиждало заплащане на три транша: "€20 000 + €20 000 (за внасянето в парламента) +€15 000 (при успешно гласуване)".

Зае аналогична резолюция в австрийския парламент се е предвиждало заплащане от "€20 000 + €15 000 при успешно гласуване". Тя е внесена от депутата Йоханес Хюбнер от Австрийската партия на свободата през юни 2016 г., но не среща подкрепа от депутатите, както става и в италианския парламент.

Единствената страна,  в която е гласувана такава резолюция е Кипър – през 2016 г. В случая няма данни за заплащането, но е известно, че руско-кипърският бизнесмен Сергей Козлов е дарил 15 000 евро на Прогресивната партия на трудовия народ, чийто  лидер Андрос Киприану е вносител на документа.       

От мейлите на Мирзаханян се вижда, че той е привличал към лобистката си дейност европейски политици, като ги е канел на икономически форум в Ялта, който се е провеждал всяка година между 2016 и 2019.  Установени са 9 имена на политици от Австрия, Германия, Италия, Чехия и Полша, които са получили хонорари на общата сума от 21 500 евро.      

Писмата от 2017 г. разкриват, че организацията на Мирзаханян е работила с екипа на руския депутат Леонид Слуцки, за да кани европейски политици и общественици като наблюдатели на изборите в Русия, проведени през септември 2017 г. Поканите са изпращани чрез основаната от Слуцки организация „Руский фонд мира“, а бюджетът за „наблюдателите“ е бил не по-малко от 68 000 евро.    

Сред тях е българският депутат Румен Гечев, както и  евродепутатът от Чехия Яромир Количек, евродепутатът от Франция Доминик Билде, евродепутатът от Нидерландия Андре Елисен, депутатът от камарата на представителите в белгийския парламент Алдо Каркачи, депутатът от Националния съвет та Словакия Марек Крайчи и депутатът от шведския Риксдаг Павел Гамов.

Стефано Валдеганбери е бил наблюдател в Крим по време на президентските избори от 2018 г. и парламентарните през 2021 

Превод Faktor.bg