Разследват италиански партии за връзки с Кремъл

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо предложи създаването на специална комисия към новия парламент, която да разследва евентуални връзки между италиански политически партии и Русия.

"Що се отнася до италианските партии и техните връзки с определени икономически, финансови и политически кръгове, близки до руския президент Владимир Путин, няма сигурност, но има много сенки. Не искам да обвинявам никого, а само да поискам да се създаде парламентарна анкетна комисия веднага след началото на новия мандат, за да се установи дали някои партии са получавали пари от руски финансови кръгове, например, или дали са имали специални непрозрачни връзки с политически кръгове, свързани с Путин", каза той пред телевизия Rete 4.

"Това е важно, защото от това зависи националната ни сигурност", смята Ди Майо.

В края на юли Ди Майо заяви, че падането на правителството, ръководено от министър-председателя Марио Драги, е причинено от партии, "които намигат на Владимир Путин", визирайки Движение "Пет звезди" и Лига, които бяха част от управляващата коалиция. Той призова да се "внимава за руското влияние върху предизборната кампания" преди изборите на 25 септември.

През 2019 г. Италия започна разследване на подозренията, че партията Лига, чийто лидер е Матео Салвини, може да е получила финансиране от Русия. Джанлука Савоини, бивш съветник на Салвини, е основната фигура в разследването на италианската прокуратура. Делото се основаваше главно на незаконно записан разговор между журналисти и последвала разобличаваща публикация в американско списание. Наскоро делото беше прекратено поради липса на доказателства и предполагаемо престъпление, съобщава БГНЕС