„Ремдезивир“ съкращава времето за възстановяване на пациентите с Ковид-19

САЩ разрешиха спешната употреба на лекарството в болниците, Япония ги последва

Антивирусното лекарство „Ремдезивир“ съкращава времето за възстановяване при пациенти с коронавирус, сочат пълните резултати от проучване.

Пълните резултати от изследването, проведено от американската правителствена агенция Национален институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), бяха публикувани от New England Journal of Medicine, предава БГНЕС.

Съединените щати разрешиха спешната употреба на „Ремдезивир“ в болниците на 1 май, последва ги Япония, докато Европа обмисля какво да стори.

Проучването установява, че „Рремдезивир“, инжектиран венозно ежедневно в продължение на 10 дни, ускорява възстановяването на хоспитализирани пациенти с COVID-19 в сравнение с плацебо при клинични тестове на малко над хиляда пациенти в 10 държави.

На 29 април директорът на NIAID Антъни Фаучи, който стана доверено лице на американското правителство по пандемията на коронавирус, заяви, че предварителните доказателства показват, че „Ремдезивир“ има „ясно очертан, значителен и положителен ефект при намаляване на времето за възстановяване“.
Националните здравни институти, от които NIAID е част, заявиха в петък в онлайн изявление, че специалистите установяват, че „„Ремдезивир“ е най-полезен за хоспитализирани пациенти с тежко заболяване, които се нуждаят от допълнителен кислород“.

Авторите на проучването обаче предупреждават, че лекарството не предотвратява всички смъртни случаи.

„Като се има предвид високата смъртност, въпреки употребата на „Ремдезивир“, е ясно, че самото лечение с антивирусно лекарство вероятно няма да бъде достатъчно“, казаха те.

Около 7,1% от пациентите, получавали „Ремдезивир“ в пробната група, са починали в рамките на 14 дни - в сравнение с 11,9 процента в групата на плацебо.

Резултатът обаче е малко под прага на статистическа надеждност, което означава, че може ефектът да се свежда до случайност, а не до способност на лекарството.