Ренета Инджова: Договарянето и парцелирането остават извън фокуса на общественото внимание

Ренета Инджова

Ренета Инджова

Извън фокуса на общественото внимание остава договарянето и парцелирането. Това заяви пред БНР Ренета Инджова, бивш служебен премиер на България. 

"Цялата шумотевица около преговорите е, за да може да си говорим за сглобка, за некоалиция, за едно споразумение, което не се приема от едната страна, но да не разберем защо се е стигнало до това положение.

В икономически и политически смисъл това разделяне и тези договорки  у нас винаги се правят с цел парцелиране  и всеки после започва да си управлява вилаета. В тъй наречените сглобки или меморандумни документи, или споразумения никой не записва каква е интегралната цел, която ще  преследва едно такова сдружение. 

Изведнъж ще изберем 90 регулатори, които ще предопределят политическия модел в следващите 5 - 7 години". 

Тя коментира приоритетите, поставени от управляващото мнозинство. 

И ГЕРБ, И ПП-ДБ декларират, че те са влизане в Шенген и в еврозоната, както и укрепване на евроатлантическата ориентация на България като пълноправен член на НАТО. 

"Тези цели са заявени, за да се харесат на външните си партньори, защото в тях има и външни интереси", посочи Инджова и допълни: "Да ни вземат в еврозоната не за това, че сме постигнали резултати. Защото ако сме постигнали резултати, еврозоната има интерес да ни вземе, за да може да дели с нас всичките си неблагополучия. Същото е и с евроатлантическата ни принадлежност", коментира бившият служебен премиер.

По думите на Инджова започва "един процес, в който геополитическите пластове се променят и нашите професионални ренегати започват да търсят нови послания". 

Не може да се решават до безкрай по политкоректен начин икономически проблеми, е позицията на Ренета Инджова.