"Репортери без граници“ пуска рускоезични сателитни канали за новини - проект "Свобода"

"Това е независима журналистика"

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Медийната организация "Репортери без граници" (RSF) обяви началото на пакет от сателитни новинарски канали, предназначени за Русия, като голяма част от тях са създадени от руски журналисти, принудени да напуснат страната след инвазията на Москва в Украйна, предаде АФП.

Сателитният проект "Свобода" - "очевидно не е пропаганда срещу пропагандата", заяви генералният секретар на RSF Кристоф Делоар по време на събитие в Европейския парламент в Брюксел, с което бе открит стартът.

"Това е независима журналистика - изнесена от демократични държави към хора, живеещи в страни с деспотичен режим", каза той.

Делоар заяви, че сателитният пакет има потенциал да достигне до 4,5 милиона домакинства в Русия, снабдени със сателитни антени. Той заяви, че предаванията ще бъдат "сигурни и надеждни".

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова приветства инициативата като предизвикателство към кампаниите за дезинформация както в Русия, така и извън нея.

"Ние се провалихме в тази информационна война. Не съм щастлива да го кажа." - посочи тя, напомняйки за "агресивните комуникационни" стратегии на Москва, които адаптират дезинформацията към всяка държава, към която е насочена.

"Някои от тях са общи, но много различни разкази просто злоупотребяват с уязвимостта на обществото и историческите тенденции и езиковата близост", каза тя.

Промоутърите на проекта "Сателит на Свободата" заявиха, че той ще даде на рускоезичната аудитория в Русия и в съседните страни достъп до журналистика, "способна да говори за военните престъпления", които Русия извършва в Украйна.

Забележително е, че за разлика от медиите в Русия, те ще бъдат свободни от руските вътрешни закони, които изискват войната в Украйна да бъде наричана само "специална военна операция" под заплахата от наказателна отговорност.

Деветте канала, сред които и тези, продуцирани от Радио "Сахаров" и "Нова газета Европа", ще бъдат разположени на базираната във Франция мрежа от сателити Hotbird на Eutelsat.

Планира се по-късно предлагането да се разшири до 25 канала, заяви RSF, която финансира начинанието. /БГНЕС