Републиканец от Ню Мексико е с обвинения за стрелби срещу политически опоненти

Соломон Пеня бе арестуван в понеделник

Снимка: архив

Снимка: архив

Бивш кандидат на републиканците за местна власт в щата Ню Мексико е изправен пред няколко криминални обвинения за организиране на стрелби срещу домовете на законодатели демократи, предаде БНР.

Соломон Пеня, който загуби битката за местна власт в Ню Мексико, бе арестуван в понеделник във връзка с четири стрелби по сгради. Той е изправен пред няколко обвинения като стрелба по жилищна сграда, стрелба от превозно средство и притежание на оръжие от осъдено за криминално престъпление лице. Преди да се включи в надпреварата за местната власт, Пеня e излежал близо седемгодишна присъда по обвинения, свързани със схема за кражба, в това число за подбуждане на малолетно лице към престъпни деяния.

Сега той е обвинен, че е организирал няколко стрелби по домовете на четири законодатели-демократи като за целта се смята, че е наел съучастници. След ареста стана ясно, че при една от стрелбите куршуми са се приближили близо до спящо 10-годишно дете на местен сенатор. Няма ранени при стрелбите. Според асоциацията на собствениците на блока, в който Пеня живее, цитирана от Ен Би Си, той често е говорил против президента Джо Байдън и е бил сприхав спрямо съседите си, които са споделяли противни на неговите политически възгледи.

Кандидатът за местен законодателен пост загуби през ноември, след като събра 26 процента от гласовете срещу 74 за демократа Мигел Пи Гарсия. От полицията в Албъкърки посочиха, че Пеня е твърдял, че загубата му е била резултат от изборни измами.

Случаят бе масово заклеймен, като в същото време се разпали отново дебатът за това дали разпространяваната от бившия президент Доналд Тръмп риторика за измами по изборите има силата да доведе до случаи на насилие.