Решетников брани като Матросов президента Путин от руските офицери

Леонид Решетников

Леонид Решетников

Скандалният генерал на КГБ Леонид Решетников, като един Матросов, излезе в защита на президента на Руската Федерация Владимир Путин. Бившият ръководител на Института за стратегически изследвания към Кремъл се обяви решително срещу писмото на руските запасни офицери, начело с ген. Ивашов, в което поискаха в прав текст оставката на Путин и заплашиха с бунт. А ген. Ивашов изрази своето несъгласие да се води война с Украйна и заяви, че Путин няма да се размине с трибунала в Хага.

Ето как отговаря на ген. Ивашов и запасните офицери Леонид Решетников: 

„Писмото на руските офицери до Владимир Путин не съответства на реалността. Тази група военни офицери пенсионери станаха известна със своите антипрезидентски възгледи и позиции вече почти 20 години, за това, което се случва в Русия и прави Владимир Путин. И в общи линии те не представляват никакви ценности.

От друга страна, като ръководител на историко-просветителска общност изведнъж ми идват на ум, аз бих казал, някои исторически паралели. От февруари 2022 година Русия се намира под жесток натиск от страна на Запада и НАТО. Страната е обградена от военни бази, които са разположени буквално на границите на Руската федерация. Заплахата, че такава база ще се появи в Украйна е абсолютно реална. Тези бази са способни в някакъв момент да унищожат напълно нашата страна. И в същото време група пенсионери офицери, начело с Ивашов, изведнъж излизат с удар в гърба на нашия президент. Тази ситуация може да се асоциира с февруари 1917 година…

Това е акция на либерални кръгове у нас. Медии като „Ехото на Москва“ никога не са изпитвали любов към нашата Русия. И се получи така, че левите, които представлява ген. Ивашов, направиха сделка с либералите, оказаха се единомишленици с либералите. А нашето общество и много наши руски православни историци и патриоти постоянно обръщаха внимание, че и либералите, и комунистите, и левите либерали – това са едни и същи хора. И в определен момент, когато трябва да бъде нанесен удар по възраждаща се Русия, по историческа Русия, по руската православна цивилизация и по руската държава, те се обединяват и нанасят такъв удар. Да, те помежду си може да се карат, да се ругаят един друг с пълно гърло. Но в момент, когато е заложена съдбата на Русия, възможността за възраждане на историческа Русия, възраждане на държавата, създадена от руския народ, в която православната вяра игра важна духовна и държавообразуваща роля, се обединява цялата тази отайка – червени и либерали.

Само по този начин трябва да разглеждаме писмото на тази група до Владимир Путин в ситуация, когато се решава съдбата на Русия. Именно на Русия, а не на СССР или на Демократичната руска федерация. Именно съдбата на Русия е заплашена и нейното възраждане като историческа Русия. В този момент се извършва тази акция. Аз мисля, че друг прочит не би могло да има.

Това е духовно падение. Ние, руските православни хора винаги трябва да бъдем на пост. Не във вярата, не в заслугите, не в словата, не дори в цивилизацията трябва да вярваме. Трябва да вярваме единствено в делата. А конкретно дело на тези генерали не сме видели. Мътят само главите на хората."