Решетников през 2016 г.: Радев може да има забележителна роля за излизането от НАТО

Трябва формиране на правителство, което да не може да се откаже от „Южен поток“, заявява руският генерал

Ген. Леонид Решетников

Ген. Леонид Решетников

Ген. Леонид Решетников даде през лятото на 2016 година твърде любопитно интервю за журналиста Георги Коритаров и неговото предаване „Свободна зона“. Погледнато от днешния ритъм на времето, думите на генерала от КГБ са изключително любопитни и дори пророчески.  Faktor.bg ги припомня, защото те са своеобразен шифър за поведението и позициите на българския президент Румен Радев, който вместо да обединява нацията я разделя и противопоставя за чужди и лични интереси.

Предлагаме ви разговора  с Решетников със съкращения:

- Леонид Петрович, искрено ли е посланието на човек като Румен Радев, на човек като г-жа Корнелия Нинова, с която разбрахме, че още през август сте разговаряли в Москва и може би е даден импулс на такова традиционалистко говорене, но искрени ли ви се видяха?

- Не, не, в Москва ние не говорихме с г-жа Нинова, а в София говорихме през лятото. И тя ми каза, че още не познава г-н Радев, но мисли, че той е много добра кандидатура. Това е всичко, за което ние говорихме. Нямаше специални обсъждания...

- Чакайте, чакайте, това в София ли стана?

- ... Доколко искрено говори г-н Радев, трябва да видим сега. Сега той ще стане президент. Но, ако той говори, значи това е потребно, това трябва за народа, това трябва за настроенията. Той отговаря на настроенията, затова говори за тези неща. Може би е искрено. Аз се надявам, че е искрено. Не зная. Ние не се познаваме с г-н Радев, в Русия никой не го познава. И г-жа Корнелия Нинова също малко хора тука познава, тя неотдавна стана шеф на партията. Но той избра тази кампания, значи разбра, че това отговаря на настроенията на българите.

- Нека да задам въпрос, не се ли учудихте, вие, все пак сте свързан с дългогодишна служба в разузнаването, не ви ли прозвуча несериозно тезата, че г-жа Нинова не познава добре г-н Радев, но смята, че ще е добър президент?

- Първо, аз вече не служа, 8 години не съм в разузнаването. Това е първо. Аз я заварих в този момент, когато започна обсъждането на тази кандидатура. Това е естествено. Аз бях на почивка в България и говорих с няколко лидери на няколко партии, и обсъждахме. Някои от тях знаеха за г-н Радев, някой не знаеше нищо. И тя ми казва: „Още не знам. Но това е интересна идея“. Добре. Виждам, че това е естествено, няма нищо противоречиво...

- Интересна идея, значи някой й е дал идеята...

- ... Ако би било това през септември, или октомври, или ноември миналата година, това би било учудващо, но това беше през лятото. Май че през август месец, ако не греша.

- На няколко места в различни интервюта се подсказва, че се очаква България да даде сигнали за излизане от НАТО и от Европейския съюз. Има ли реалистични основания да се смята така?

- Мисля, че по-скоро Европейският съюз ще се разпадне (засмива се), отколкото България самостоятелно да излиза от Европейския съюз. Процесите в Европейския съюз са много негативни и тенденцията е много лоша за това.

- А НАТО?

- НАТО също ще има проблеми. Ще видим политиката на г-н Тръмп, доколко сериозно е всичко това, което говореше по време на предизборната кампания. Трябва да видим. Но САЩ и Европа ги очакват трудни времена. Много трудни времена. България трябва, понеже аз съм един руски българофил и обичам България, не искам България да се окаже последна в тази опашка от страни, които ще излязат на пътя на самостоятелност и независимост, и на пътя на българската идея, а не европейска идея. Аз съм видял, че българският народ е още жив и все пак (хората) не забравят, че те са българи и имат велика и богата история. И разбират, че България е един от носителите на нашата православна консервативна идея.

- Как мислите президентът Румен Радев, който беше избран, дали ще се окаже един от инструментите България да тръгне по такъв път на самостоятелен избор, вън от НАТО и вън от Европейския съюз? Очаквате ли от него това?

- Георги, вижте какво, но ние не познаваме г-н Румен Радев сериозно. Много е сложно това да кажем. Но по време на кампанията той се показа като реалистичен човек, реалистичен мъж, като българин, като патриот, разумен човек. Но ние правим тези изводи само от предизборната кампания. Трябва да видим. Знаете, че политиците винаги говорят едно, а после  правят друго. Но засега, ако така продължи, той може да изиграе забележителна роля в този процес. Но все пак ние знаем, че България не е президентска република. Много неща не зависят от президента. Това не е достатъчно. Трябва формиране на едно правителство, което в бъдеще може да направи такива неща, като да се откаже от „Южен поток“ например, нали.