Reuters уличи в неонацизъм руски чиновник, участвал в похищаването на украински деца

Алексей Петров е съветник на детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова

Алексей Петров, снимка: Вконтакте - Алексей Петров

Алексей Петров, снимка: Вконтакте - Алексей Петров

               

Руският чиновник Алексей Петров, съветник на детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова, е свързан с неонацисти и с движения, проповядващи превъзходството на бялата раса, съобщава агенция Reuters.

Информацията е базирана на материали от негов акаунт в интернет, публикувани между 2011 г. и 2014 г. Те са били видими до края на юли тази година. След като към него са зададени въпроси от Reuters във връзка с публикациите, той е премахнал няколко видеоматериала, отписал се е от две крайнодесни онлайн групи и е премахнал публичния достъп до един от акаунтите си в социалните мрежи.

Журналистите от Reuters са установили, че когато Петров е бил  между 16- и 19-годишен, е публикувал в социалните мрежи най-малко три материала с видеокадри, снимки или текстове на ултрадясна организация, създадена в Русия, както и изображения и лозунги, свързани с неонацизма. Сега Петров е на 27 години.

Псевдонимът му в Skype включва наименованието на организацията "Вотанюгенд", проповядваща превъзходството на бялата раса,  а никнеймът му в Instagram е с кодирана препратка към Адолф Хитлер, широко използвана в крайно десни групи.

Базираната в Лондон частна разузнавателна служба Molfar съобщи в свой доклад от 3 януари 2023 г., че  никнеймът на Петров в Skype е wotan_jugend8989. Документът е посветен на незаконната депортация на украински деца в Русия.

Припомняме, институцията на руския детски омбусдман играе ключова роля в незаконното извеждане на украински деца от родината им и принудителното им изпращане в Русия.  

Превод Faktor.bg