Грешна стъпка или гаф: Урсула фон дер Лайен остана без стол на срещата в Анкара

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Дипломатическа грешна стъпка или просто гаф, след като председателят на ЕС Урсула фон дер Лайен остана без стол, докато колегите й от мъжки пол заеха местата си на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предизвикаха противоречиви коментари в Брюксел.

Видео от срещата във вторник в Анкара показва, че председателят на Европейската комисия фон дер Лайен се озадачава, докато турският лидер и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заемат местата си пред знамената им, пише БГНЕС.

"Хмм", измърмори бившият германски министър на отбраната, като изглеждаше несигурна къде да отиде. В крайна сметка тя седна на диван, малко по-далеч от колегите си, срещу турския външен министър – някой, който е под нейния ранг по протокол.

Очевидното пренебрежение дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията за резултатите на Анкара относно правата на човека, включително защитата на жените.

Ердоган ядоса Брюксел преди посещението на ръководителите на блока, като обяви, че оттегля Турция от Истанбулска конвенция за предотвратяване на насилието над жени и деца.

В изказване след срещата с турския лидер Фон дер Лайен подчерта, че "въпросите на правата на човека не подлежат на обсъждане".

"Дълбоко съм притеснена от факта, че Турция се оттегли от Истанбулската конвенция", каза Фон дер Лайен. "Тук става въпрос за защита на жените и защита на децата срещу насилие и това очевидно е грешен сигнал в момента."

Нанесената обида на първата жена, която някога е заемала един от двата най-висши поста на ЕС, предизвика гнева сред някои в Брюксел.

"Първо те се оттеглят от Истанбулската конвенция, а сега оставят председателя на Европейската комисия без място на официално посещение. Срамно. #WomensRights", написа испанският член на Европейския парламент Ираче Гарсия Перес.

Германският евродепутат Сергей Лагодински писа за изказването на Фон дер Лайен, че „„ Хмм “е новият термин за „ отношенията между ЕС и Турция не трябва да бъдат такива“.

Но не цялата ярост беше насочена към турската страна. Холандският евродепутат Соф ин'т Велд беше оставен да се пита защо Мишел е "мълчал", когато колежката му е била оставена без място.