Резников: „Народният спътник“ се изплати за 2 дни – минус 60 единици вражеска техника

Спътниковата система е открила маскирани руски оръжия

Олексий Резников

Олексий Резников

Благодарение на даренията на своите граждани  Украйна получи достъп до данните от групата спътници на компанията ICEYE и това вече дава резултати на бойното поле. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Укринформ.

"През първите два дни от работата на закупения с даренията спътник бяха открити над 60 единици бойна техника, която врагът се опитваше да замаскира в горски терени и други места. Тя беше открита от спътниците на ICEYE, които събират информация чрез технологията Synthetic aperture radar (SAR). Засичането на въпросната техника би било много трудно или невъзможно със средствата на оптичните спътникови технологии." – посочи Резников.

Координатите на „скритите“ руски оръжия са били оперативно предадени за нанясане в системите за огнево поражение в района на Крещеновка и Украинка в Херсонска области, както и близо до Новоселовка в Донецка област.

"Фактически само за тези два дни врагът загуби  бронирана техника за по-голяма сума, отколкото струва целият проект със спъниците. Но главното е, че това помага да запазим живота на нашите воини, който е безценен. " – подчерта министърът.

Спътниците с технология SAR стават особено ценни през есента и зимата, когато времето е лошо и има  облачност или сняг. Те различават обектите независимо дали е през деня или през нощта.

Превод Faktor.bg