Риши Сунак с обръщение пред депутатите - как Лондон ще отговори на кризата в Близкия изток

Най-малко 17 британци се водят убити или изчезнали

Риши Сунак

Риши Сунак

Британският премиер Риши Сунак ще направи обръщение в Камарата на общините, за да представи отговора на правителството на задълбочаващата се криза в Близкия изток. Предполага се, че около 60 000 британски граждани са в Израел и ивицата Газа. Предполага се също, че 10 британци са сред заложниците на "Хамас", предаде БНР.

Преди първата сесия на парламента след подновяването на работата на депутатите след четириседмичното прекъсване за провеждане на партийните конгреси Риши Сунак ще посети еврейската общност, за да изрази своята подкрепа към нея и "нулева толерантност към антисемитските прояви", съобщиха от Даунинг стрийт.

Опасенията от хуманитарна катастрофа в Газа нарастват, като ООН предупреди, че има вероятност болниците там днес да останат без гориво. Има сведения от "Хамас", че около 400 000 от общо 1,1 милиона души в северната част на ивицата Газа досега са последвали призива на Израел да се предислоцират на юг.

Най-малко 17 британски граждани се водят убити или изчезнали, а министърът на външните работи Джеймс Клевърли каза, че около 10 британци вероятно са сред взетите заложници. По данни на правителството на територията на Израел и ивицата Газа има общо около 60 000 британски граждани.

В Камарата на общините днес се очаква Риши Сунак да повтори "пълното осъждане" на атаките на "Хамас" и да изложи подхода на правителството към развиващата се криза. Той ще очертае помощта, която Обединеното кралство предоставя на Израел, усилията за подкрепа на британските граждани, засегнати от насилието и какъв е отговорът на Даунинг стрийт на хуманитарната ситуация в Газа.