Роб Бауер: НАТО е подготвен за пряк сблъсък с Русия

Алиансът разшири присъствието си в Румъния, България, Словакия, Унгария

Адмирал Роб Бауер

Адмирал Роб Бауер

Страните от НАТО са подготвени за потенциален директен сблъсък с Русия.
Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в интервю за украинското издание АрмияInform.

По думите му, в Алианса са наясно с промяната в международен план още от 2014 г., след руската окупация на Крим. От 2019 г. членките на НАТО започнаха да се връщат към усилията по колективната сигурност: промениха отбранителната си стратегия, оперативното планиране, силите за изпълнение на задачите.

"Сега всички ние разбираме, че в условията на връщане към колективната сигурност времето не е на наша страна. Защото врагът решава кога и къде ще ви атакува и колко дълго ще продължи конфликтът. Украйна, за съжаление , се убеди в това. Готови ли сме ние? Отговорът е „да“! Това е основната ни задача – да сме готови. Ако това се случи днес, тогава ще трябва да се сражаваме с това, което имаме. Това винаги е комбинация от днешната готовност и едновременно с това – подобряване на възможностите за бъдещето." – коментира адм. Бауер.

Той  посочи, че от 2016 г. Алиансът разшири присъствието си в Балтика, а от началото на пълномащабната война - в Словакия, Унгария, Румъния, България.

Същевременно Бауер отбеляза, че съвременната война има и други измерения като киберпространството или атаките в космоса, освен това Русия има възможности за влияние в Арктика, в западната част на Атлантическия океан, в Африка, Средиземноморието, Черно море.

По думите му, би било грешка усилията да се фокусират само на източния фланг, защото руснаците не са само там. НАТО постоянно проследява техните действия и реагира при необходимост.

Превод Faktor.bg