Родителски протест в подкрепа на баща с отнети деца в Норвегия

Днес е последното заседание на Апелативния съд у нас, който ще реши къде ще останат децата

Чавдар Георгиев

Чавдар Георгиев

Родители се събраха в подкрепа на Чавдар Георгиев пред столичното 122-ро училище. Той е баща на две деца, за които има голям риск да бъдат върнати в Норвегия.

Георгиев обясни в ефира на NOVA, че живеел с норвежката гражданка Моника Хеггхолмен в доброволно съжителство. А преди повече от 2 години се разделили и гледали заедно децата по регламент – една седмица той, а следващата седмица – тяхната майка.

„В един момент, когато беше нейната седмица да гледа децата, разбрах, че  е била арестувана. Отначало си помислих, че е някаква шега, но след заседанието на третия ден след задържането й дадоха един месец в изолация”, разказа бащата на децата.

Георгиев предполага, че ако те бъдат изпратени при майка си, ще бъдат дадени на приемни семейства, тъй като Моника най-вероятно ще излежава ефективна присъда.

Късно снощи екипът на Нова телевизия успя да разговаря с майката на децата „Аз бях задържана по подозрение за финансови измами. Бях три седмици в затвора. Чавдар също беше обвиняем и затова се върна в България. През юни 2018 година бях освободена и ми беше позволено да виждам децата за по няколко часа през първата седмица”, разказа тя пред репортера Кристиян Попов.

Тя отвърли варианта малчуганите да бъдат изпратени в приемни семейства, тъй като те имат сестри в Норвегия.

Днес е последното заседание на Апелативния съд у нас, който ще реши къде ще останат децата.

„Надявам се представените от нас доказателства да бъдат разгледани обективно и съдът да вземе решение с идеята за доброто бъдеще на децата. До края на януари майка им ще получи присъда. Делото е с минимална 6-годишна присъда”, коментира още бащата.

„Децата ще бъдат разделени, няма да им дават да говорят на български, за да не помнят и баща си. Аз няма да ги видя до 18-годишна възраст”, допълни Чавдар Георгиев.