Бивши комунисти и десари скочиха срещу пиеса на Шоу, поставяна от Джон Малкович в Народния театър

Те настояват пред НС да бъде спряна пиесата на нобеловия лауреат, защото считат, че е гавра с българския народ

Джон Малкович, снимка: БГНЕС

Джон Малкович, снимка: БГНЕС

Общобългарският комитет " Васил Левски" на Васил Василев (агент Паскал) и казионния Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва излязоха с остра декларация срещу пиесата „Оръжията и човекът" на нобеловия лауреат Бърнард Шоу. 

Спектакълът ще бъде поставен от холивудската звезда Джон Малкович на сцената на Народния театър през ноември. Пиесата е била договорена в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на театъра Васил Василев и е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра.

В Декларацията, подписана от двете организации, които са близки до БСП и президента, се изтъква, че в спектакъла ще „се вихри една гнусна подигравка с нашия народ и неговата армия". Авторите на документа осъждат тази „гавра с българския народ, представен като нецивилизован, прост, страхлив и нечистоплътен, подготвена от ръководството на Народния театър“.

Вижте целия текст на декларацията:

На 7 ноември т.г. Народният театър "Иван Вазов" се готви да покаже пиесата "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу. Действието се развива на българска територия малко след разгрома на сърбите в Сръбско-българската война от 1885 г.

На първата ни сцена ще се вихри една гнусна подигравка с нашия народ и неговата армия. Сюжетната линия цели да убеди зрителя в "българската варварщина", както пише в пиесата. В нея народът ни е представен като нецивилизован, прост, страхлив и нечистоплътен. Войниците ни - "ужасно пияни и подивели" - нямали понятие как да се бият. Победили са случайно, благодарение на своето невежество.

Защо ръководството на Народния театър е решило да постави антибългарската пиеса е неясно. Независимо какви са били подбудите му, резултатът отвращава. При това премиерата е на 7 ноември - датата, на която младата българска армия разгромява сърбите при Гургулят и Сливница и ги прогонва от Отечеството. Съвпадението надали е случайно и може да се тълкува като опит за морален реванш на разбитите нашественици. Разбирай : да, сърбите бяха победени, но от едни варвари.

Ние, Общобългарският комитет "Васил Левски" и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва осъждаме публичната гавра с нашия народ, подготвена от ръководството на Народния театър. За нас националното достойнство е висша ценност, която сме призвани да пазим. Призоваваме Народното събрание и Министерския съвет да се намесят и унизителната постановка да бъде незабавно свалена от националната сцена.

Председател на общобългарския комитет "Васил Левски" е Васил Василев - дългогодишен журналист, кореспондент на БТА в Париж, след 1989 г. - бизнесмен. Той изкупи откраднатите елементи от паметника на Левски в София и създава детски патриотични организации "Млади възрожденци" в цялата страна. Всяка година на 19 февруари тези деца стоят на пост с пушки пред паметника на Апостола." 

Позицията на Общобългарският комитет " Васил Левски" и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва не би трябвало да е изненада, защото те не веднъж са имали такова ретроградно мислене, облечено под измамната форма за "патриотизъм и родолюбие".