Родни политици уважиха в София службата за Външно разузнаване на Русия

Каракачанов и Маргарита Попова със специални изказвания, в подкрепа на Концепцията за многополюсния свят

Сред участниците е и последният шеф на Шести отдел на ДС Димитър Иванов

Сред участниците е и последният шеф на Шести отдел на ДС Димитър Иванов

Григор Лилов*

Балканският вектор в процесите в ЕС или по-скоро българската линия и посока, понеже само българи участваха в тази руска конференция – това беше темата на международния форум „Примаковски четения” у нас.
Такава ежегодна проява е за втори път в държава извън Русия (първата Армения, която де факто си е руска необявена колония с присъствие на руски войски в нея). Руският посланик Анаталой Макаров не без основание заяви, че очаква конференцията да стане и 

родна, българска традиция
.
Събитието беше уважено не само от видни родни политици (например от БСП Кристиян Вигенин в качеството му на един от шефовете на парламента), но и от видни представители на правителството като вицепремиера Каракачанов, бившата вицепрезидентка Маргарита Попова и т.н.
В поздравлението на вицепремиера и министър на отбраната се казва, че „Концепцията за многополюсния свят на акад. Примаков предполага световен ред, основан на баланс, с поглед към различни центрове на влияние, с множество модели на развитие”.
Маргарита Попова дори изнесе и доклад.
.
Направи ми впечатление, че една от водещите фигури в конференцията въпреки възрастта му (75 г.) е армейският генерал Вячеслав Трубников – водещ разузнавач от КГБ, бивш техен резидент в няколко държави, бивш шеф на Службата за външно разузнаване на Русия, Герой на Русия и т.н.,
Доклад изнесе и Надежда Арбатова – водещ експерт на Руския съвет по международни отношения (неправителствена организация, но всъщност с учредители руски министерства, вкл. и това на външните работи. Външният министър Сергей Лавров е шеф на Попечителския й съвет, говорителят на Путин Дмитрий Песков – член на Президиума й).
.
Тези „четения” са наречени на името на починалия акад. Евгений Примаков – кодов 

псевдоним „Максим” като един от най-добрите журналисти-разузнавачи на КГБ,

 виден съветски и комунистически деец, в по-нови времена бивш руски министър на външните работи, бивш руски премиер, шеф на Руската Търговско-промишлена палата, учен-ориенталист и т.н. Примаков също като ген. Трубников е ръководил Службата за външно разузнаване на КГБ, Института по световна икономика и международни отношения и т.н.
Ще отбележа, че Примаков често е гостувал в България. Той е Доктор хонорис кауза на Софийския университет «Св. Климент Охридски». През 2001г. е награден от Надежда Михайлова със «Златна лаврова клонка» на МВнР на Република България, а през 2010 г. Георги Първанов го удостоява с Почетния знак на Президента на Република България за личен принос във всестранното развитие на сътрудничеството между България и Русия.
Примаков е известен с едноименната си геополитическа доктрина за многополюсния свят и ролята на посредничеството в него. (бел.: на троянските коне в другите центрове на влияние) Той беше сред най-интелигентните съветски и руски държавници. Затова личното ми мнение е, че той има значителен принос за ориентирането на България към ЕС и НАТО.
От българска страна като съорганизатори официално се водят форум "България - Русия" и Института по лидерство към скандално прочулия се УниБИТ („Библиотекарския”). Но участието на редица родни политици подсказва, че всъщност проявата е съгласувана на междудържавно равнище.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора.