Роман Анин: Руснакът живее в колосална нищета и апатия - ще е така докато колективният Путин е жив

„Първо трябва да спрем войната в Украйна"

Владимир Путин

Владимир Путин

Руското общество живее в колосална нищета, заяви пред Дойче веле Роман Анин, главен редактор на руския сайт за разследваща журналистика "Важныe истории".

„Наскоро наш екип се върна от Карелия, където снимахме хора, които живеят в бараки. Как да обясниш на такъв човек за "двореца на Путин" или пък за яхтата на Сечин? Този човек живее с 15 хиляди рубли на месец (под 150 евро, б.ред.), без течаща вода в тоалетната, като през 18-и век. Това са корените на апатията, но има и други причини.“ – пояснява той.

По думите на Анин, пътят към промяна на сегашната ситуация е много труден:  

„Първо трябва да спрем войната в Украйна. Второ, десетилетия трябва да се работи с населението, а страната трябва да се реформира. Нужен е цял комплекс от мерки. Но при режима на Владимир Путин е невъзможно да се преодолее тази апатия. Ако си представим за секунда, че Русия може да бъде различна в бъдещето, тогава ще трябва да се извърши титанична работа по отваряне на архивите, за образоване на населението и за разказване на това какви престъпления е извършил режимът на Путин.“  

„Цялата истина за войната трябва да бъде разкрита, за да могат хората да осъзнаят ужаса, който се е случвал през тези 30 години и на който те са били мълчаливи свидетели. Може би след това Русия ще има шанс да преодолее тази апатия и да започне да живее по нов начин.“ – категоричен е журналистът.

Той обаче подчертава, че всичко това е невъзможно при режима на Владимир Путин:

„Не просто докато е жив Путин, а докато е жив колективният Путин - докато Русия е диктатура и докато има такива хора във властта. Просто не сме си давали достатъчно сметка за това. Лично за мен тези хора представляват банда. Това е организирана престъпна група в класическия смисъл на това понятие. И докато тази организирана престъпна група е на власт, нищо няма да се случи.“

„Това не е песимизъм, посочвам просто фактите. И повтарям, че бъдещето на народа зависи от самия народ, а не от нас, журналистите. Нашата задача е да разказваме на хората какво се случва в действителност, каква е властта, какво се случва в Украйна, да им разказваме за престъпната война, за това как руските власти нехаят за живота на собствените си граждани и изпращат стотици хиляди хора на заколение. А останалото вече ще е дело на самите граждани.
Това не е песимизъм, а просто осъзнаване, че животът ви зависи от вас. Ако искате да промените живота си, трябва да го направите. И ако през цялото време останете апатични, един ден ще почукат на вратата ви, ще хванат мъжа ви за врата и след три дни ще го хвърлят на фронта, където ще го убият. Това е цената, която хората плащат за безразличието си към собствената си съдба и към съдбата на страната.“ – обобщава Роман Анин.