Росен Костурков: Още 39 млн. лева ще бъдат разпределени между земеделци и животновъди

Става въпрос за т.нар. украинска помощ, обясни депутатът от ПП-ДБ

Росен Костурков

Росен Костурков

Още 39 млн. евро ще бъдат разпределени между земеделци и животновъди до средата на декември. Това заяви пред БНТ Росен Костурков от ПГ на ПП-ДБ и зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите.

"Става въпрос за т.нар. украинска помощ, която се дава на нашите земеделци, за да се намали ефектът от войната в Украйна върху тях. Има 39 млн. лева, които тепърва ще бъдат дадени на българските земеделци и животновъди. Това е остатък. До момента, всички, които са кандидатствали за тази помощ и са били одобрени, са я получили. В този остатък от 39 млн. лева влизат и допълнителните 5 млн. лева, защото увеличихме тавана на тази помощ - от 250 000 евро на 280 000 евро. Тези пари - 39 млн. лева - държавен фонд земеделие пое ангажимент да ги разпредели до средата на декември", съобщи Костурков.

Земеделци и животновъди вчера излязоха на протест и блокираха София. Браншови организации поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Преди два месеца протестите на земеделците и животновъдите бяха спрени с меморандума между браншовите организации и кабинета, но днес хората отново се събраха на протест, защото според тях обещанията са нарушени, а исканията им не са чути. Те не искат помощи, а полагащите им се по закон компенсации.

"Проблемът на протестиращите, за който те недоволстват, е да няма такъв таван. В случая големите животновъди да ги получат всичките пари. Те не искат да се делят на малки и големи. В Европейския регламент обаче много ясно е записано, че има таван на подпомагането за едно стопанство, който беше 250 000 евро до преди седмица, по наше настояване таванът е вдигнат на 280 000 евро", каза Костурков.

"В България млечното говедовъдство получи между 400 и 500 евро на глава животинска единица помощ заради войната в Украйна. За сравнение в Австрия това число е 40 евро, в Румъния е 110 евро. Ние сме дали много по-висока ставка национална помощ в сравнение с много други европейски държави. В Полша не подпомагат млечното животновъдство заради Украйна", допълни той.