Росен Плевнелиев: Ако няма редовно правителство, цената за България ще бъде жестока

Сега е по-голям оптимист, защото се виждат сигнали за отрезвяване

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Намираме се в момент от историческа важност и това започва да се разбира от политиците, заяви пред бТВ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, като подчерта че страната има нужда от редовно правителство.  

По думите му, цената, която ще платим ако няма редовен кабинет и работещо Народно събрание, ще бъде жестока. България е изложена на геополитически натиск, прокарва се идеята за замяна на парламентарната демокрация с президентска република и към това се добавя нежеланието на гражданите да гласуват на скорошни избори.

Плевнелиев каза също, че се подготвя мащабен отпор срещу влизането на България в еврозоната.  

„В хаоса се раждат чудовища“, посочи той, като предупреди, че ако страната ни се превърне в президентска република, това ще е краят на българската демокрация.     

Експрезидентът обаче отбеляза, че сега е по-голям оптимист, отколкото в началото на разговорите, защото се виждат сигнали за отрезвяване.   

Той отбеляза, че има 95% покриване между програмите на 4 от партиите, дори вижда конституционно мнозинство за съдебна реформа, която може да бъде съгласувана и с Венецианската комисия.

„Всичко, за което ДБ се борят, ако поемат инициативата, може да го получат“, добави Плевнелиев. По думите му, става дума за всеобхватна съдебна реформа, не за смяна на един човек.  

Той призова политическите сили да изберат възможността да имаме силни институции, а не силни личности във властта, защото първото означава демокрация, а второто може да бъде заплаха за нея.      

Според него ще е жалко, ако заради партиен инат бъдат пропилени възможностите,   

Ставаме лесна плячка на чужди имперски интереси, демократичните партии трябва да дадат отпор срещу това, категоричен е Ръсен Плевнелиев.

Той заяви, че не се стреми към някакъв пост, иска да може да погледне децата си в очите.