Росен Плевнелиев: Ако Тръмп спечели, първо ще отиде в Москва да легитимира руската агресия

Трябва да се разруши военната инфраструктура на „Хамас“, за да има мир

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, първото, което ще направи, е да отице в Москва и да подпише сепаративно споразумение, което ще официализира руската агресия и ще произведе замразен конфликт. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-1017) в интервю за бТВ.

По думите му, Европа ще бъде „разбита и разделена“, ще бъде в много тежка ситуация.

„Путин ще получи награда за хилядите избити и  съсипана Украйна. Ще трябва да си зададем въпроса кой ще бъде следващият (нападнат – б.р.).“ – посочи той. 

„Ако републиканците излъчат президент, ни чака огромна драма, Америка ще допусне най-голямата си грешка.“ - категоричен е Плевнелиев.

По думите му, ще се окаже, че Америка не е разбрала, че не може да е велика сама по себе си, а заедно с партньорите и съюзниците си.

Според него трябва да се увеличи натискът върху Путин чрез създаването на международен трибунал по подобие на нюрнбергския, както предлага Великобритания. Ако в рамките на няколко месеца Русия бъде осъдена да овъзмезди Украйна за нанесените щети, които се оценяват на 500 млрд. долара,  украинската страна ще може да развие военната си индустрия до степен, която би позволила да се справи с руската агресия.

Експрезидентът коментира и войната в Газа.     

Той подчерта, че при битка срещу терористи „няма средно положение“ – или Израел ще победи „Хамас“, или „Хамас“ ще победи Израел.

Плевнелиев очерта три задължителни условия за победа над терористите и постигане на мир: да бъде разрушена цялата военна инфраструктура на „Хамас“, всички заложници да бъдат освободени и палестинските легитимни власти да поемат управлението.  

Той напомни за стрелбата на терористите от „Хамас“ срещу цивилни палестинци – за да им попречат да се евакуират и да ги използват като жив щит.