Росен Плевнелиев: Ще бъде грешка Радев да направи партия

България е наникъде и плащаме милиарди заради политическата нестабилност, каза още той

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

България е наникъде от политическа гледна точка и  стоим изключително зле в международен план. Това каза за БНТ Росен Плевнелиев, президент на страната (2012-2017), коментирайки политическите събития у нас.

Плащаме милиарди от джоба си заради тази политическа нестабилност. Заради това, че нашият политически елит не знае или не може, или не иска да вземе правилните решения. Плащаме тежката цена на това, че потъваме в тежък популизъм,  в провинциален популизъм", допълни Плевнелиев.

Той изтъкна, че развитите демокрации президентът няма възможност да управлява еднолично държавата. И затова той подкрепя промените в Конституцията, тъй като в един момент, според него, сме живяли в полупрезидентска република.

Не бива всичко да се политизира, настоя Плевнелиев и се обяви против сблъсъците в НС, защото парламентът трябва да работи за смислени неща. 
Плевнелиев счита, че ще бъде голяма грешка от страна на Румен Радев ще е да създаде свой политически проект, защото това не може да бъде изход от кризата.

Проееропейските сили трябва да седнат и да преговарят, настоя Плевнелиев. Никакви избори, докато не си постигнем целите, препоръча бившият президент. Той е категоричен, че е необходимо  единодействие на проевропейските сили иначе популистите ще ги пометат, прогнозира Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев е в Берлин по повод предстоящото му участие в инициативата "Bulgaria wants you". По думите му това събитие е изключително смислено. И за него е голяма чест да продължава да го подкрепя и да участва в него.

Ще покажем на българите в Германия една друга България, която може би те не знаят, защото все пак България се развива и тя има страхотен потенциал да бъде още по-европейска и по-просперираща страна, допълни Плевнелиев.