Плевнелиев: ДАНС да каже кой в кабинета иска да ни скара с Азербайджан в полза на Москва

Не се ли държим като страна от НАТО и ЕС, ще се гърчим като самотния троянски кон на Русия

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

"Бордът на "Булгаргаз" беше последният, който не е изчегъртан. Новите хора, които се назначават, са предимно от БСП и ДПС. За мен е по-интересно кой извади секретният договор между България и Азербайджан в интернет. Направи се опит от страна на управляващите да се провалят отношенията ни с Азербайджан. Задачата на ДАНС е да разбере кой е публикувал информацията. Единствените печеливши от това са руснаците", заяви пред Нова Нюз Росен Плевнелиев.

"Позицията ни по отношение на конфликта Русия и Украйна категорично не е ясна. През 2014 г. Русия анексира територия на Украйна, но изгуби останалата част. В нея живеят хора, за които Владимир Путин е агресор. Ако Москва тръгне към мащабна война, самата Русия ще има проблеми. Кремъл днес ще има огромен отпор. Считам, че е важно за визията на НАТО и ЕС Украйна и Грузия, както и всички страни от Европа да влязат в тях. НАТО е отбранителен съюз. Представете си Турция да ни каже, че няма интерес страната ни никога да няма право да влезе в НАТО или в ЕС. Двете организации в този момент не трябва да проявяват слабост. Нашето правителство проявява слабост, колебливост и се чуди какво да каже. НАТО и ЕС са нашето семейство. Ако някой ни нападне, ще чакаме в същото време войски от Полша или Германия, за да ни защитават. Много сме пробити. Русия винаги е търсила троянски кон и сега България се гърчи. Логиката на хибридната война на Русия е много проста - тя винаги търси слабото място. Нашите радари например за руски. Дори в Албания купиха по-модерни. Ако не се държим като страни на НАТО и на ЕС, ще останем сами, руски троянски кон", каза още президентът от 2012 г. до 2017 г. 

"Ако Тито е герой за Северна Македония, за нас той е убиец. Тито и Сталин са основните национални герои. Москва използва всеки случай да дестабилизира Балканите. Имаме да извървим дълъг път, който няма да мине без реформи от страна на Скопие", допълни Плевнелиев.