Росен Йорданов: 2-годишният Мехмед е в учудващо добра кондиция след 24 часа в неизвестност

Психологът посочи две възможни версии за изчезването на детето - отвличане или слаб родителски надзор

Росен Йорданов

Росен Йорданов

Версиите са традиционните – едната е детето е да е отвлечено, а другата е да е убегнало от надзора на семейството. Така психологът Росен Йорданов коментира в ефира на БНТ случая с изчезването на 2-годишния Мехмед от Якоруда. Той бе в неизвестност близо 24 часа и бе открит след мащабна акция със следови кучета.

В такава ситуация хората се увличат или в осъдителни оценки на семейството, или се впускат в издирване на евентуалния извършител на отвличане. В конкретния случай е много важно да се уточни всеки един детайл. Не бива да се избързва, трябва да се внимава. Много е важно да не се мисли в моралните категории. Това би сложило чадър или табу върху разпитваните и разплитането на случая. Дори този, който намери детето, трябва да бъде поставен под "криминална карантина" – трябва да се провери неговата версия, аргументира позицията си Йорданов.

Той подчерта, че по принцип българо-мохамеданите по-скоро имат репутация на грижовни родители. И изтъкна, че е учудващо доброто физическо и емоционално състояние на детето след 24 часа в неизвестност.

Детето е в учудващо добра кондиция. Напълно възможно е да е пренощувало някъде. Възможно е някой да го е намерил по-рано и да го е било страх да подаде сигнал, предположи още Росен Йорданов.