Росен Йорданов с психопрофил за политиците: Нинова е строгата другарка от соца, Борисов е гневен, а Рашков не свърши нищо

Ролята на Костадинов е на момченцето, с което никой не може да си играе, но това консолидира електората му

Росен Йорданов

Росен Йорданов

"Това насъскване на хората създаде всички предпоставки като групова психотерапия", заяви политическият психолог Росен Йорданов пред БНТ. Според него посланията на партиите са предназначени за тесните групички, но всъщност големият въпрос е да създаваш доверие.

"Доверие се създава трудно, впечатление можеш да създадеш, можеш да създадеш впечатление за симпатичност, но то е нетрайно. Аз го коментирах още преди 5 месеца, особено през представлението, което нашият вече бивш премиер направи – да, симпатичен можеш да станеш, но да изградиш доверие е много по-сложен процес. Доверието е изключително важен показател за усещането за благосъстояние. Изследване показва, че има съществена корелация между нивото на доверие на хората и благосъстоянието на обществата. Нарушаването на базисното доверие на обществото е изключително опасен процес, защото разкъсваме възможността да се получи синергичността между отделните групи в обществото. В случая ако говорим за политиката – това е взаимодействието между управляващи и опозиция", каза още Йорданов.

"Няма как с високомерно и арогантно поведение да решаваш, че със 70 депутати решаваш въпросите. Повечето въпроси, за които бяха дадени заявки да се решават като съдебна реформа и здравеопазване, се решават национално, а не от някаква коалиция на ръба. Особено за съдебната реформа – целият този пушек, който се вдигна, за мен, от  самото начало ми беше ясно, че нищо няма да се случи, защото там са нужни две трети. Не можеш да наричаш "идиот" съответната страна и след това да очакваш сътрудничество", коментира Росен Йорданов.

Като добър пример той даде гласуването на френското предложение за приемането на Северна Македония в ЕС. "Не можеш да вееш знамето на антикорупцията при положение, че над 70 на сто от хората декларират, че в ситуация, в която могат да се възползват от нещо или да избегнат санкция, биха се възползвали от корупционна практика. Тоест корупцията няма партийна централа, корупцията е феномен, с който трябва да се занимават всички. Това не е просто да го разпознаем някъде, да му отрежем главата като змей и да решим всички проблеми. Този метаезик показа, че в политиката не можеш да влезеш неподготвен, политиката е сериозна професия, трябва да се учиш, да започнеш от по-ниски нива. Случаят с нашия доскорошен премиер е абсолютно показателен – идва отнякъде абсолютно неподготвен, автобиографията му не включва никакъв досег до момента с някакви държавни структури. Аз съм бил в държавна структура и знам колко отговорно е това, работата с администрацията и функционирането на държавата са различни от корпоративната култура. Всъщност се опитаха да ни управляват корпоративно, което на практика се видя, че не се случва. Видя се, че бившите управляващи от ПП се провалиха още в началните етапи, когато една група трябва да се превърне в ефективен екип. Не се превърнаха по много причини – нямаше категорично никакво лидерство, имаше много сериозни напрежения кой къде да застане, структурата на групата", изброи Йорданов.

По думите му Корнелия Нинова е ригиден политически играч и при нея има строгост на другарка от едно време, която не може да надмогне. "Тя стои като една колона, няма тази промяна, която да я превърне в онзи отворен лидер, който да събира повече внимание. Бих посъветвал г-н Борисов да отиде повече към поведението на човек, какъвто му подхожда - да е малко по-благ, консенсусен и не толкова гневен. Според мен при него хората трябва да си дават сметка, че това е може би е най-опитният политик в България, който най-дълго е бил премиер. И на него не му прилягат тези партийни битки, посланията му трябва да бъдат не към електората на ГЕРБ, а към повече хора, защото наистина тази хаотичност и тези кризи, които се създадоха имат нужда от спокойствие, имат нужда от някой, който да изглежда като патриарх", посочи психологът.

"Христо Иванов бих посъветвал да излезе от лоното на лукавостта – той изглежда малко лукав, всяка ситуация той я смила и сдъвква. Изобщо тези хора, досега управляващите  се държат така, все едно ги е срам и в момента всеки от тях се опитва да избута този срам към другия. Изглежда говориш за успех, а всички говорят сякаш е сторена беля и се опитват да я опаковат като успех", подчерта Росен Йорданов.

Според него ролята на лидера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов е на момченцето, с което никой не може да си играе, но това консолидира електората му. "Предстоят избори. Незряло е да вярваш, че отказвайки се от вот, наказваш политиците. Реално хората наказват себе си. Иначе се получават едни изкривени картини и когато те попаднат на почвата на незрялостта и бих казал дори на глупостта, особено в случая с доскорошното правителство – това създаде илюзиите, даже бих казал делюзии, тоест да привиждаш някаква солидна подкрепа при доста ограничен резултат, тоест ти нямаш реална представа какво се случва, каза още психологът.

Според него правосъдният министър Надежда Йорданова през цялото време се е занимавала с главния прокурор Иван Гешев, а Бойко Рашков е един от най-слабите министри.

"За мен Бойко Рашков не свърши нищо – той е един от най-слабите министри, които съм видял, а съм видял много министри – и отляво и отдясно. Всичко това беше една тежка пропаганда, че той е свършил някаква работа. Единственото, което свърши Бойко Рашков е да направи, за негов срам, защото той е преподавател, един незаконен арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и това за всеки, който е работил и още вечерта бе ясно, че това няма как да е законен арест. Участвал съм в случаи, когато се правят такива неотложни действия и знам как трбява да се случи. Това, което се случваше беше абсурдно. Какво реформира Бойко Рашков в системата, какво промени", попита още Йорданов.

Ясно е, че след като едно правителство се е сгромолясало за 6 месеца, ако ще да намерят и марсианци, за да обяснят, че са виновни, ясно е, че те са си виновни, заключи психологът.