Росен Йорданов за бруталното убийство в София: Прилича на добър план, но има въпроси, на които не намирам отговори

Росен Йорданов

Росен Йорданов

Подготовката, която личи от взимането на фалшиво име, премерените действия в изтезанията, изнасянето на личната карта и телефона извън страната – всичко показва, че това е организирано престъпление. Така криминалният психолог Росен Йорданов коментира в ефира на Би Ти Ви жестокото убийство на 49-годишен мъж в София, който преди това е бил жестоко измъчван.

Припомняме, че Софийски градски съд остави в ареста двамата обвиняеми – сина на бившия финансов министър Стоян Александров - Петър, и погребален агент от София.

„Съучастникът е погребален агент. Със сигурност е имало опит да се измъкне и още нещо от жертвата. При всички положения действията са били насочени към това жертвата да не оживее. Подготовката за жестокото убийство е била доста сериозна”, смята Йорданов.

Експертът подчерта още: „Прилича на добър план. Има въпроси, на които не открих отговор, например напускането на България. Любопитно ми е как, след като са излезли с личната карта на жертвата, после как са се прибрали двамата извършители обратно от Сърбия. Не знам как единият е успял да се върне в страната.”

Според Росен Йорданов много е силен мотивът на престъплението и дългогодишният конфликт е катализатор на процеса.

Криминалисти смятат, че в основата на тежкото престъпление по всяка вероятност стоят неуредени финансови взаимоотношения, за които Би Ти Ви прави разследване още през 2016 година. Още тогава Кирил Русев се свърза с журналиста от медиите, пред които разказа за лихварска дейност, която развива бащата на един от убийците - бившият финансов министър Стоян Александров. Тогава Александров е на ръководна позиция в банка и предлага на бизнесмени в нужда да им дава заеми, но не от банката, а от лични средства. Лихвите са огромни и са скрити в официално подписани договори.

По тази схема Русев е получил по банков път 260 000 долара, като в договора с Александър са вписани повече - 306 000 долара. За да гарантира, че ще върне парите, Русев ипотекирал пред нотариус игрална зала с бар в полза на бившия финансов министър.

Тъй като бизнесменът не е успял да върне парите на Александров., по бързо производство частен съдебен изпълнител обявява за публична продан ипотекирания му имот. На търга се явява единствено Стоян Александров и го купува. А цената е двойно по-ниска от експертни оценки, доказва с документи длъжникът.

Най-вероятно Кири Русев е дължал пари на Стоян Александров, които не е върнал и на сина му в качеството му на наследник след неговата кончина, което е описано като мотив за престъплението. Според разследващи след смъртта на Александров синът му Петър е искал Русев да върне над 600 000 долара на семейната фирма, а не 300 000, които му били отпуснати като заем.