„Роскосмос“ прекратява сътрудничеството с европейските си партньори

Дмитрий Рогозин

Дмитрий Рогозин

„Роскосмос“ преустановява сътрудничеството с европейските партньори. Това става ясно от изявление на шефа на „Роскосом“ Дмитрий Рогозин, пише „Ехото на Москва“.

Става дума за изстрелвания от космодрума Куру и отзоваване на руските служители на държавната корпорация от Френска Гвиана в отговор на санкциите, които демократичния свят наложи след започналата война в Украйна. 

Според пресслужбата на корпорацията, „Роскосмос“, ще спре изстрелванията на ракети "Съюз" от космодрума Куру във Френска Гвиана в Южна Америка и ще изтегли своите служители - почти 90 души - поради новите санкции на ЕС, след като и американците наложиха на Русия. 


Русия може да прекъсне и сътрудничеството със САЩ по програмата за изследване на Венера поради санкции, заяви още ръководителят на „Роскосмос“. По думите мя мисията ще бъде организирана самостоятелно или с участието на Китай. Рогозин добави, че е дал указания за започване на преговори с Пекин за координация и взаимна техническа подкрепа на всички мисии за изследване на дълбокия космос.

По-рано руски учени говориха за желанието да изпратят три мисии до Венера, като първата трябва да започне през 29-та година, а Рогозин признава, че Русия сама реализира проекта. Трябва да припомним, че миналото лято НАСА съобщи за преговори с Русия за съвместно изследване на Венера. САЩ искаха да се върнат към изучаването на планетата след 30-годишно прекъсване. 

Рогозин каза още, че „Роскосмос“ преговаря с Турция и Бразилия за участие в проекта за руско-китайска лунна станция. Ръководителят на държавната корпорация не казва обаче нищо за по-нататъшната работа на Международната космическа станция (МКС) и сътрудничеството с НАСА.