Ройтерс: Герасимов изненадващо се появи във видео като командващ Генщаба на Русия

От него става ясно, че Путин е запазил двамата си най-влиятелни военни на постовете им - министъра на отбраната Шойгу и Герасимов, въпреки бунта на Пригожин

Твърдението на на руските военни кореспонденти и Z-пропагандисти, че президент Владимир Путин, в опит да обърне ситуацията на фронта, сменя командващите на руската армия в Украйна, в това число и Валерий Герасимов като командващ Генщаба на РФ, може да се окаже фейк. 

Според Ройтерс в интернет се появи видео, публикувано днес, на което се вижда как най-високопоставеният генерал на Русия - началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, да нарежда на подчинените си да унищожават украински ракетни обекти. 

На видеото е показан 67-годишният Герасимов на среща в неделя с висши генерали, някои от които се включват чрез видеовръзка. Според министерството на той е описан като началник на генералния щаб на руските въоръжени сили и командир на силите на Москва в Украйна, длъжностите, които заемаше преди бунта. От видео се вижда как Герасимов дава заповеди, включително на руската служба за военно разузнаване (ГРУ).

Кадрите показват още, че президентът Владимир Путин е запазил двамата си най-влиятелни военни - министъра на отбраната Шойгу и Герасимов, на постовете им въпреки исканията на лидера на наемниците Евгений Пригожин да ги уволни.

Във видеото Герасимов е показан да изслушва доклад на Виктор Афзалов, заместник на генерал Сергей Суровикин от военновъздушните сили, който не се е появявал публично след бунта на ЧВК „Вагнер“.

На кадрите, разпространени от министерството на отбраната, участниците във видеоразговора са замъглени, но изрично се показва заместникът на Суровикин, Афзалов.