Румъния детронира Полша и стана най-големият доставчик на дизелово гориво за Украйна

През март Румъния е доставила една четвърт от дизела, влязъл в Украйна

През март Румъния стана най-големият доставчик на дизелово гориво за Украйна, изпреварвайки Полша в челото на държавите, от които Киев внася дизеловото гориво, необходимо за покриване на текущото потребление, това на армията и за компенсиране на честите прекъсвания на електрозахранването, причинени от руските бомбардировки, разкриват анализирани данни от Profit.ro.

Що се отнася до бензина, Profit.ro съобщава, че от януари насам, за да избегне евентуален недостиг на гориво след влизането в сила на ембаргото, наложено от ЕС върху доставките на петролни продукти от Русия, Украйна е внесла рекордно количество, като една трета от него идва от Румъния, която до момента е основният доставчик на Киев.

През март Румъния е доставила една четвърт от дизела, влязъл в Украйна, въпреки намаляването на вноса на съседната държава със 7% в сравнение с предходния месец до 446 700 тона. Така от 446 700 тона 114 000 тона са дошли от Румъния, която изпреварва по обем Полша (79 000 тона), сочат данните на украинското издание Enkorr.